Johanna Oraksen taidekurssilla
Julkaistu - Pia BehmJohanna Oras järjestää kesällä 2016 kaksi taidekurssia Punkaharjulla, toisen 17.-19.6 ja 12.- 14.8. Tässä tunnelmia viime kesän kurssilta. Suosittelen lämpimästi.
****
Ihan mahtava viikonloppu takana. Pitkäaikainen haaveeni maalaamisesta toteutui, kun pääsin osallistumaan Johanna Oraksen taidekurssille. Kurssi oli upea ja opettavainen kokemus näin aloittelijallekin, ja uskoisin että vieläkin antoisampi niille, jotka ovat maalanneet ennen.
Viikonlopun aikana syttyi halua oppia lisää, halu pystyä ikuistamaan maailman kauneutta, halu oppia kuinka yksi viivaa voi muuttaa kaiken. Kurssilla maalaamaani tauluun olen suhteellisen tyytyväinen, pidinhän sivellintä ensimmäistä kertaa kädessä. Eräs Taidekartanon vieras katseli tauluani ja totesi, että kyllä siinä muutama hyväkin veto on. Ehkä ne olivat juuri ne Johannan tekemät vedot, mutta tätä harrastusta aion joka tapauksessa jatkaa.


1. päivä
Kurvaamme perjantai-iltana Johannan taidekartanolle Punkaharjulle jo puolta tuntia ennen kurssin alkua. Paikalle on ehtinyt jo muitakin innokkaita kurssilaisia. Kauniisti entisöity kartano ja vieressä sijaitseva viehättävä Johannan ateljee ovat mitä mainioin ja innostavin ympäristö taidekurssille. Pelkkä kurkistus ateljeeseen ja siellä hujan hajan lojuviin siveltimiin, taulupohjiin ja valmiisiin teoksiin saa vatsanpohjassa kipristelemään. Mitä minä taiteesta mitään ymmärtämätön ihminen täällä teen ja saanko oikeasti mitään aikaiseksi kankaalle?
Ilokseni huomaan, etten suinkaan ole ainoa aloittelija kurssilla. Itse asiassa kymmenestä osallistujasta viisi ei ole maalannut aikaisemmin. Innokkuus ja kyvyttömyys voi olla välillä pelottavakin yhdistelmä, mutta tällä kerralla sillä saa kaiken anteeksi. Kun lähtee innolla kokemaan ja kokeilemaan jotain aivan uutta, voi tehdä sen ilman paineita ja täysin tyhjänä tauluna.

Kurssin ensimmäisenä päivänä tutustutaan Johannaan ja Johannan töihin. Omiinkin töihin päästään käsiksi, sillä valittu pohja käsitellään seuraavaa päivää varten eli Johannan sanoin taulu lirutetaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kankaalle maalataan vaaleanruskea pinta, jotta valitun kohteen maalaaminen on helpompi aloittaa.

Päivä 2
Lauantaina päästään tositoimiin. Olen yön aikana vaihtanut jo monta kertaa maalauskohdettani, ja viimeinen vaihto tapahtuu juuri ennen maalaamaan ryhtymistä. Vahvoilla ollut auringonkukka vaihtuu amaryllikseen. Saamme ohjeet, että ensin kankaalle vedellään suuria linjoja, ja vasta sen jälkeen aletaan keskittyä pienempiin juttuihin.


Alku on todellista tuskaa kun ei ole mitään käsitystä väreistä, viivoista, eikä niiden käyttäytymisestä. Johanna jaksaa kuitenkin sinnikkäästi käydä näyttämässsä kuinka kannattaa edetä. Oma aiheeni on sen verran yksinkertainen, että saan taulun viimeistelyä vaille valmiiksi jo hyvissä ajoin. Näin minulla on aikaa kierrellä katselemassa ja ihailemassa kurssikavereiden töitä ja tekemistä. Ihan mahtava katsella kuinka jokaisella on ihan oma tyyli ja oma tapa hahmottaa kohdettaan. Jokaisen työ näyttää tosi hienolta.



Päivä 3.
Sunnuntaipäivä on varattu taulujen viimeistelyyn. Tämä osio osoittautuu itselleni selkeästi haasteellisimmaksi. Kapeiden kauniiden viivojen teko tuntuu mahdottomalta, ja tuntuu että jokainen viiva vie taulua väärään suuntaan. Mutta sitten paikalle saapuu taas aurinkoisesti hymyilevä Johanna ja vetää pari viivaa tauluun. Ja kas, kaikki näyttääkin taas näyttää hienolta. Viivan voima on kyllä mahtava.


Kurssin päätteeksi saamme vielä diplomit kurssille osallistumisesta ja otamme tietysti taiteellisia ryhmäkuvia. Nauru hersyy ja osallistujat kehuvat kilvan upeaa viikonloppua. Johanna lupaa, että kurssi järjestetään myös ensi kesänä. Minä olen ainakin menossa sinne, ja uskon että aika moni muukin tästä porukasta.


Kiitos kaikille ihan mahtavasta viikonlopusta ja nähdään ensi kesänä! Kesän 2016 kurssit nyt myynnissä.
Linna vedessä – kantaesitys Savonlinnan Oopperajuhlilla 8.7.
”Niin sodan äänet vähitellen hiljenevät. Linna torkahtaa. Herää kahleiden kalinaan. Tyhjenee, torkahtaa jälleen. Herää liekkeihin, lepää henkitoreissaan. Kunnes yhtäkkiä havahdutaan huomaamaan sen arvo,…
Keittiöveitsikurssilla Puumalassa
Minulla oli viime kesänä ilo päästä tutustumaan Puumalassa sijaitsevaan Hanhiniittyyn ja sen emäntään Sannaan ja isäntään Marttiin. Hanhiniityssä järjestetään melontakursseja ja siellä on…
Kiva päivä Kerimäellä
Savonlinnan keskustasta vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä on Kerimäen kirkonkylä ja maailman suurin puukirkko. Koe ihana kirkonkylän leppoisa tunnelma ja vietä kiva kesäpäivä…
Johanna Oras – Oodi metsälle
Johanna Oraksen tämän kesän näyttely on nimeltään Oodi Metsälle. Ja mikäpä aihe sopisikaan paremmin Punkaharjulle, upeaan Suomen kansallismaisemaan. Johanna kertoi näyttelyn avajaisissa, että…
Onnentunnetta Savonlinnan saaristomaisemassa
Laiturilta avautuu suomalainen järvimaisema parhaimmillaan; edessä suuri hiljalleen lainehtiva järvenselkä ja kaukana häämöttävät riippakoivut vastapäisellä rannalla. Tässä maisemassa työstä ja kiireestä stressaantunut kaupunkilainen…
Viisi vinkkiä Savonlinnan Oopperajuhlille
Yksi Savonlinnan kesän kohokohdista on Savonlinnan Oopperajuhlat. Minultakin kysellään usein mitä erilaisimpia oopperaan liittyviä kysymyksiä, pääsääntöisesti pukeutumisvinkkejä, ravintolasuosituksia ja mitä muuta kivaa oopperamatkan…
2 kommenttia artikkeliin “Johanna Oraksen taidekurssilla”
Mitä kurssi maksaa kun ei tarvitse majoitusta?
Hei, varmista hinta Punkaharju Resortista info@punkaharjuresort.fi.