Johanna Oraksen taidekurssilla

Julkaistu -

Johanna Oras järjestää kesällä 2016 kaksi taidekurssia Punkaharjulla, toisen 17.-19.6 ja 12.- 14.8. Tässä tunnelmia viime kesän kurssilta. Suosittelen lämpimästi.

****

Ihan mahtava viikonloppu takana. Pitkäaikainen haaveeni maalaamisesta toteutui, kun pääsin osallistumaan Johanna Oraksen taidekurssille. Kurssi oli upea ja opettavainen kokemus näin aloittelijallekin, ja uskoisin että vieläkin antoisampi niille, jotka ovat maalanneet ennen.

JO9

Viikonlopun aikana syttyi halua oppia lisää, halu pystyä ikuistamaan maailman kauneutta, halu oppia kuinka yksi viivaa voi muuttaa kaiken. Kurssilla maalaamaani tauluun olen suhteellisen tyytyväinen, pidinhän sivellintä ensimmäistä kertaa kädessä. Eräs Taidekartanon vieras katseli tauluani ja totesi, että kyllä siinä muutama hyväkin veto on. Ehkä ne olivat juuri ne Johannan tekemät vedot, mutta tätä harrastusta aion joka tapauksessa jatkaa.

Yksi viikonlopun asetelmista.
JO8
Kurssin kruunasi upea keli jonka myötä saimme maalata myös ulkona.
JO17

1. päivä

Kurvaamme perjantai-iltana Johannan taidekartanolle Punkaharjulle jo puolta tuntia ennen kurssin alkua. Paikalle on ehtinyt jo muitakin innokkaita kurssilaisia. Kauniisti entisöity kartano ja vieressä sijaitseva viehättävä Johannan ateljee ovat mitä mainioin ja innostavin ympäristö taidekurssille. Pelkkä kurkistus ateljeeseen ja siellä hujan hajan lojuviin siveltimiin, taulupohjiin ja valmiisiin teoksiin saa vatsanpohjassa kipristelemään. Mitä minä taiteesta mitään ymmärtämätön ihminen täällä teen ja saanko oikeasti mitään aikaiseksi kankaalle?

JohannaOras1

Ilokseni huomaan, etten suinkaan ole ainoa aloittelija kurssilla. Itse asiassa kymmenestä osallistujasta viisi ei ole maalannut aikaisemmin. Innokkuus ja kyvyttömyys voi olla välillä pelottavakin yhdistelmä, mutta tällä kerralla sillä saa kaiken anteeksi. Kun lähtee innolla kokemaan ja kokeilemaan jotain aivan uutta, voi tehdä sen ilman paineita ja täysin tyhjänä tauluna.

Kurssin helpoin vaihe, kankaan liruttaminen.
JohannaOras2

Kurssin ensimmäisenä päivänä tutustutaan Johannaan ja Johannan töihin. Omiinkin töihin päästään käsiksi, sillä valittu pohja käsitellään seuraavaa päivää varten eli Johannan sanoin taulu lirutetaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kankaalle maalataan vaaleanruskea pinta, jotta valitun kohteen maalaaminen on helpompi aloittaa.

Ensikosketus maalaamiseen.
JohannaOras3

Päivä 2

Lauantaina päästään tositoimiin. Olen yön aikana vaihtanut jo monta kertaa maalauskohdettani, ja viimeinen vaihto tapahtuu juuri ennen maalaamaan ryhtymistä. Vahvoilla ollut auringonkukka vaihtuu amaryllikseen. Saamme ohjeet, että ensin kankaalle vedellään suuria linjoja, ja vasta sen jälkeen aletaan keskittyä pienempiin juttuihin.

Ensimmäiset vedot.
JO12
Taulu lauantaina.
JO24

Alku on todellista tuskaa kun ei ole mitään käsitystä väreistä, viivoista, eikä niiden käyttäytymisestä. Johanna jaksaa kuitenkin sinnikkäästi käydä näyttämässsä kuinka kannattaa edetä. Oma aiheeni on sen verran yksinkertainen, että saan taulun viimeistelyä vaille valmiiksi jo hyvissä ajoin. Näin minulla on aikaa kierrellä katselemassa ja ihailemassa kurssikavereiden töitä ja tekemistä. Ihan mahtava katsella kuinka jokaisella on ihan oma tyyli ja oma tapa hahmottaa kohdettaan. Jokaisen työ näyttää tosi hienolta.

Anne ja Päivi saapuivat kurssille Turusta.
JO1
Teija ja Jaana maalasivat hienot kallankukat.
JO2
Tuula saapui kurssille Jyväskylästä.
JO4

Päivä 3.

Sunnuntaipäivä on varattu taulujen viimeistelyyn. Tämä osio osoittautuu itselleni selkeästi haasteellisimmaksi. Kapeiden kauniiden viivojen teko tuntuu mahdottomalta, ja tuntuu että jokainen viiva vie taulua väärään suuntaan. Mutta sitten paikalle saapuu taas aurinkoisesti hymyilevä Johanna ja vetää pari viivaa tauluun. Ja kas, kaikki näyttääkin taas näyttää hienolta. Viivan voima on kyllä mahtava.

Johanna näyttää Tuulalle kuinka orkidean lehtiin saadaan eloa.
JO6
Lopputulos.
Lopputulos.

Kurssin päätteeksi saamme vielä diplomit kurssille osallistumisesta ja otamme tietysti taiteellisia ryhmäkuvia. Nauru hersyy ja osallistujat kehuvat kilvan upeaa viikonloppua. Johanna lupaa, että kurssi järjestetään myös ensi kesänä. Minä olen ainakin menossa sinne, ja uskon että aika moni muukin tästä porukasta.

Johanna & Johanna
JO23
Kaukaisimmat kurssilaiset tulivat Ruotsista, Tukholman naapurista.
JO25

Kiitos kaikille ihan mahtavasta viikonlopusta ja nähdään ensi kesänä! Kesän 2016 kurssit nyt myynnissä.

Jo20

JO21

2 kommenttia artikkeliin “Johanna Oraksen taidekurssilla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kesälomalle Savonlinnaan – 10 vinkkiä

Valloittava Savonlinnan kesä on käsillä. Tuleva kesä on jo toinen kun Savonlinnan normikesän kärki Oopperajuhlat on peruttu. Kuuleman mukaan oopperavieraita on kyllä kaupunkiin…

Näytä lisää
Savonlinna

Hopeakorukurssi – inspiroidu Saimaan upeasta luonnosta

Saimaan upea luonto on mahtava inspiraation lähde. Jo pelkästään pieni lenkki metsässä saa usein aikaan mitä moninaisempia ajatuksia ja ideoita. Saimaan välkkyvistä vesistä…

Näytä lisää
Savonlinna

Pirun hyvä maalaamaan

Johanna Oras on julkaissut tänä keväänä uuden kirjan ”Pirun hyvä maalaamaan”. Kirja on upea kattaus Johannan tuotantoon vuosilta 2006 – 2015. Samalla se…

Näytä lisää
Savonlinna

Mukava ulkoilupäivä Linnansaaressa

Meillä on kyllä täällä Savonlinnan seudulla ihan huikean hienoja luontokohteita. Kun asuu saaressa, luonnon keskellä, tulee helposti pyörittyä vain kotikulmilla. Tänä viikonloppuna päätettiin…

Näytä lisää
Savonlinna

Tunnelmallinen Wanha Pappila kokouksiin ja majoitukseen

Ritalassa, Savonlinnan kristillisen opiston alueella sijaitseva Wanha Pappila on saanut tänä keväänä uuden elämän. Toki Pappila on ollut viehättävä rakennus aikaisemminkin, mutta nyt…

Näytä lisää
Punkaharju

Pyöräretkellä Punkaharjulla

”Kaikista ihanan Suomen hurmaavista järviseuduista on Punkaharju kaikkein kaunein ja viehättävin. Tuo puolen penikulman pituinen ja melkoisen korkea luonnon vihreä ajatusviiva on samalla…

Näytä lisää