Sielultaan savolainen stadin kundi ikuistaa hetkiä maaseudulla

Julkaistu -

Saimaa, savolaisuus ja maalaiselämä – siinäpä Punkaharjulla sijaitsevan Inkeritalon kahvilan tämän kesän hurmaavan akvarellinäyttelyn teemat. Itse taiteilija Urpo ”Upi” Martikainen ei juuri esittelyjä kaipaa. Uskoisin, että suuri osa meistä suomalaisista muistaa tämän karismaattisen miehen Kymppiuutisten uutistenlukijana. Harvempi meistä taitaa kuitenkaan tietää, kuinka taitava maalari mies on, ja että tämän Kalliossa syntyneen stadin kundin maalauksissa on erityisiä vaikutteita Mikkelistä ja muualtakin Saimaalta.

S/s Punkaharju-laiva, jonka Urpo Martikainen on maalannut poikkeuksellisesti valokuvasta.

Martikainen on maalannut pienestä pojasta saakka. Omien sanojensa mukaan vesivärit lyötiin heti pienenä käteen, ja siitä alkoi into maalaamiseen. On Martikainen maalannut öljyväreilläkin, mutta vesivärit tuntuivat sopivimmilta.  Taiteellisuus kulkee Martikaisella veren perintönä, sillä miehen äiti oli aikoinaan astiamaalarina Arabialla. Arabian astioita löytyy myös Punkaharjun näyttelyn maalauksista.

Martikainen kuvailee itseään sielultaan savolaiseksi Stadin kundiksi. Mies on syntynyt Kalliossa ja asuu edelleen Helsingissä. Uran alkuvaiheisiin mahtuu kuitenkin pesti Ylen toimituksessa Mikkelissä. Tämä pikkukaupungissa ja maalaismaisemassakin vietetty aika on jättänyt jälkensä stadin kundiin, joskin kiinnostus maalaismaisemaa kohtaan syntyi jo pienenä poikana.

Kaikki näyttelyn taulut on maalattu viimeisen vuoden aikana. Taulujen aiheet ovat kuitenkin kaikki vähintään 50 vuoden takaa. Martikainen kertoo maalaavansa niitä hetkiä ja niitä näkymiä, jotka ovat tehneet häneen vaikutuksen. Miehellä tuntuu olevan käsittämätön muisti, jonka syövereistä syntyy vuosienkin jälkeen varsin tarkkoja näkymiä. Esimerkiksi Valmet-traktori on syöpynyt mielen syövereihin niin, että siitä hän pystyy maalaamaan yksityiskohtia myöten tarkan toisinnon ilman mallia. Valmet muuten löytyy useammastakin maalauksesta.

Yksi Punkaharjun näyttelyn maalauksista esittää höyrylaiva Salamaa. Martikainen oli Mikkelissä töissä kun uponnutta Salamaa nostettiin Puumalasta.
– Muistan vieläkin sen tunnelman kun Salama nostettiin järven pohjasta. Laivassa oli kaikki ihan kuin siellä olisi ollut normaalia elämää, astioita ja erilaisia tavaroita lojui ympäriinsä. Tuntui jotenkin epätodelliselta ajatella, että äsken tämä laiva vielä lepäsi Saimaassa.

Martikaisen taulut sopivat komeasti entisöidyn Inkeritalon seinille.

Martikaisen maalauksissa on käsittämättömän hieno tunnelma. Niistä voi aistia että taiteilija on aidosti innostunut maalaamistaan aiheista. Oma suosikkini on ”Lähdetään kylään” -maalaus, jossa maatalon isäntä ja emäntä tekevät kotipihassaan Valmetin kyydissä lähtöä. Tässä taulussa tiivistyy jotenkin erityisen hienosti Martikaisen mielenkiinto maaseutua kohtaan ja taito tallentaa mielenkiintoisia hetkiä. Urpo Martikainen mainitsee usein sanan wau-elämys. Se hetki tai paikka, joka tekee sellaisen vaikutuksen, että sen vaan haluaa maalata. Voin vakuuttaa, että aika monelle tämä näyttely on wau-elämys.

Punkaharju täynnä taide-elämäyksiä

Inkeritalon kahvila ja Urpo Martikaisen ”Mummon ja vaarin muistojen albumista” on mainio tapa aloittaa tutustuminen Punkaharjun runsaaseen taidetarjontaan. Näyttelyyn tutumisen ohessa kannattaa muuten nautiskella kahvilan herkulliset vohvelit ennen seuraavaan paikkaan siirtymistä.

Inkeritalon kahvila sijaitsee Saimaan rannalla, hotelli Kruunupuiston pihapiirissä.

Juhannuksen jälkeen Punkaharjun harjualueella alkaa liikennöidä ihastuttava vanha retrobussi, jonka kyydissä voi siirtyä taidelämyksestä toiseen. Kruunupuistosta pääset bussilla vaikkapa Metsämuseo Lustoon, jossa on mielenkiintoisten perusnäyttelyiden lisäksi mm. Paavo Halosen näyttely ja hauska ITE-taiteilijoiden näyttely.

Paavo Halosen teos ”21 grammaa”. Noin 900 koivuviilulintua katossa.
ITE-näyttelyn kuvatuin teos, Seppo Laatusen ”Presidentit”.

Luston vieressä on viehättävästi entisöity Luston vanha asemarakennus, jossa toimii Aseman Taidelaituri. Täältä löytyy Miina Äkkijyrkän ja Nanna Suden taidetta.

Miina Äkkijyrkän Fordista viis -teos aseman edustalla.
Vanha asema on entisöity viehättävästi.

Taidekierros on hyvä päättää Tuunaansaaressa sijaitsevaan Johanna Oraksen taidekartanoon. Johanna Oras viettää tänä kesänä 25-vuotista taiteilijajuhlaa, ja taidekartanossa on ennennäkemättömän laaja kattaus erilaisia teoksia Johannan huikea uran eri vaiheista.

Taidekartano Johanna Oraksen pihassa on uusi upea Paletti-teos.
Taiteilijan voi löytää kesän aikana ateljeestaan.

Uskaltaisinpa väittää, että harvinaislaatuisen laaja ja laadukas taidetarjonta näin pienellä alueella. Olenpa kuullut sanottavan sellaistakin, että Punkaharju on tällä tarjonnalla Suomen Riviera. Tervetuloa nauttimaan taide-elämyksistä upeaan kansallismaisemaan!

Tässä vielä retrobussin aikataulu:

LÄHTÖ 1.

– Hotelli Punkaharju klo 11.00

– Taidekartano Johanna Oras klo 11.10

– Matkakeskus Harjunportti klo 11.15

– Lusto-Suomen Metsämuseo klo 11.25

– Aseman Taidelaituri  klo 11.30

– Kruunupuisto / Inkeritalo klo 11.40

– Lusto-Suomen Metsämuseo klo 11.50

– Aseman Taidelaituri  klo 11.55

– Taidekartano Johanna Oras klo 12.05

– Matkakeskus Harjunportti klo 12.10

– Hotelli Punkaharju klo 12.15

LÄHTÖ 2.

– Hotelli Punkaharju klo 12.45

– Taidekartano Johanna Oras klo 12.55

– Matkakeskus Harjunportti klo 13.00

– Lusto-Suomen Metsämuseo klo 13.10

– Aseman Taidelaituri  klo 13.15

– Kruunupuisto / Inkeritalo klo 13.25

– Lusto-Suomen Metsämuseo klo 13.35

– Aseman Taidelaituri  klo 13.40

– Taidekartano Johanna Oras klo 13.50

– Matkakeskus Harjunportti klo 13.55

– Hotelli Punkaharju klo 14.00

LÄHTÖ 3.

– Hotelli Punkaharju klo 14.00

– Taidekartano Johanna Oras klo 14.10

– Matkakeskus Harjunportti klo 14.15

– Lusto-Suomen Metsämuseo klo 14.25

– Aseman Taidelaituri  klo 14.30

– Kruunupuisto / Inkeritalo klo 14.40

– Lusto-Suomen Metsämuseo klo 14.50

– Aseman Taidelaituri  klo 14.55

– Taidekartano Johanna Oras klo 15.05

– Matkakeskus Harjunportti klo 15.10

– Hotelli Punkaharju klo 15.15

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Tunnelmallinen veneretki Saimaan saaristoon

Valtava kalasääsken pesä ilmestyy näkyviin heti kun ylitämme kansallipuiston rajan. Emo kaartelee huolehtivasti pesän yläpuolella. Kuikat sukeltelevat vähän kauempana, ne eivät päästä ihmistä…

Näytä lisää
Savonlinna

Viisi vinkkiä Savonlinnan Oopperajuhlille

Yksi Savonlinnan kesän kohokohdista on Savonlinnan Oopperajuhlat. Minultakin kysellään usein mitä erilaisimpia oopperaan liittyviä kysymyksiä, pääsääntöisesti pukeutumisvinkkejä, ravintolasuosituksia ja mitä muuta kivaa oopperamatkan…

Näytä lisää
Savonlinna

Suuria tunteita Olavinlinnassa

Kun asuu Savonlinnassa ja tekee matkailujuttuja työkseen, on ihan selvää, että oopperasta muodostuu tärkeä osa elämää. Ensimmäinen oopperakokemukseni taisi olla joskus 18-vuotiaana. Muistan…

Näytä lisää
Savonlinna

Illallisristeily oopperan jälkeen

M/s Elviiralla järjestetään heinäkuun aikana kaksi tunnelmallista illallisristeilyä. Ensimmäinen starttaa tiistaina 11.7. ja toinen tasan viikon päästä 18.7. Illallisristeilyn aikataulu on suunniteltu siten,…

Näytä lisää
Savonlinna

Risteily, hyvää ruokaa ja suuren urheilujuhlan tunnelmaa

Lauantaina 8.8. Olavinlinnan oopperanäyttämö muuttuu kuumaksi nyrkkeilykehäksi. Luvassa on todellista suuren urheilujuhlan tuntua kun suomalaiset ja kansainväliset nyrkkeilijät WBC-liiton hallitseva maailmanmestari  Eva Wahström…

Näytä lisää
Savonlinna

Onnentunnetta Savonlinnan saaristomaisemassa

Laiturilta avautuu suomalainen järvimaisema parhaimmillaan; edessä suuri hiljalleen lainehtiva järvenselkä ja kaukana häämöttävät riippakoivut vastapäisellä rannalla. Tässä maisemassa työstä ja kiireestä stressaantunut kaupunkilainen…

Näytä lisää