Georgialaiset hatsapurit
Julkaistu - Pia BehmSain viime kesänä päähäni, että haluan tarjota 50-vuotisjuhlillani georgialaista ruokaa. Ja geogialaisia juhliahan ei voi luonnollisesti järjestää ilman hatsapureja. Niinpä alkoi armoton täydellisen hatsapurireseptin metsästys. Rakastan georgialaista ruokaa ja olen syönyt paljon erilaisia hatsapureja, ihan paikan päälle Georgiassakin useamman. Mutta miten hyvä hatsapuri tehdään, siinäpä vasta kysymys. Googlailemalla löytyi muutama resepti, joita kokeiltiin, mutta lopputulema ei ollut sinne päinkään. Lopulta eksyin Youtubessa reseptivideoon, joka näytti lupaavalta, ja sitä se muuten olikin.
Youtuben ohjeella ja Tallinnasta haetulla Sulguni-juustolla päästiin jo melko hyvään lopputulokseen. Aitoon hatsapuriin laitetaan siis Sulguni-juustoa, jota ei valitettavasti saa Suomesta. Ohjeissa kehotetaan korvaamaan Sulguni Mozzarellan ja Fetan seoksella, mutta eihän se vaan sama ole. Ensimmäiset testihatsapurit tehtiin juuri tällä seoksella ja lopputulos oli ihan kelpo, mutta kun testasimme ensimmäisen kerran aitoa Sulgunia, niin kyllähän sieltä se ihan aidon oikean hatsapurin maku tuli heti kielelle.
Oltiin jo melkoisen tyytyväisiä omaan aikaansaannokseen, mutta päätettiin lähteä vielä käymään Puumalassa Ville Haapasalon hatsapurikioskilla. Ja kyllähän Villen hatsapurit olivat todella hyviä kaikessa rasvaisuudessaan. Kyseltiin kioskilta vinkkejä hatsapurien paistoon, ja siellä kuultiin, että ne pitäisi paistaa 300 asteessa. Meidän ohjeessa paistolämpötila oli 180 astetta eli melkoinen ero. Lisäksi saatiin, selville että Ville käyttää taikinassa Rapion myllyn erikoisvehnäjauhoja.
Hatsapurit 2 kpl
1 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
100 g täysmaitoa tai kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
250 g vehnäjauhoja
1 muna
Suolaa
500 g Sulguni-juustoa
Laita pieneen kulhoon hiiva ja sokeri ja kaada päälle lämmitetty kerma/maito. Lisää vielä 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Anna kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
Vatkaa toisessa kulhossa kananmuna. Lisää joukkoon sulatettu voi, suola ja taikina. Lisää lopuksi jauhot ja vaivaa hyvin. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa tunnin verran. Taikinan pitäisi tuplaantua kohotuksen aikana.
Raasta juusto taikinan kohoamisen aikana ja laita uuni lämpimään niin kuumaksi kuin sen saa. Meidän kiertoilmauuni lämpenee juuri tuohon toivotuun 300 asteeseen.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli kummastakin osasta ohut pyörylä. Tee juustoraasteesta kaksi palloa ja laita juustopallot kummankin taikinan keskelle. Painele juustopallot litteäksi käsin. Nostele taikina juuston päälle siten, että nosta jokainen taikinan kulma juuston keskelle. Painele hatsapuri käsin pyöreäksi siten, että juustoa on koko hatsapurin alueella. Kauli vielä hatsapurit tasaisiksi. Tee keskelle hatsapuria pieni reikä. Voitele hatsapurit kananmunalla ja laita kuumaan uuniin 5 – 6 minuutiksi. Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta. Hatsapuri on valmis kun se on kauniin ruskea. Voit halutessasi voidella hatsapurin vielä sulatetulla voilla.




Mainiot haukipihvit
Nyt on löytynyt ihan lyömätön tapa valmistaa kalapihvejä. Normaalisti pihvit on valmistettu niin, että kalafileet ajetaan lihamyllyn läpi. Tällä kertaa kävi niin, että…
Lämmin kanttarelli-perunasalaatti
Kanttarellit ovat tänä vuonna tosi pieniä. Toisaalta se on aika hyväkin juttu, sillä pienet kanttarellit ovat maukkaimpia ja ne voi käyttää kokonaisina. Näin…
Lammasta ja tatteja paistinkivellä
Ostettiin viime syksynä sellainen kivi, jota lämmitetään puoli tuntia 250 asteisessa uunissa. Sen jälkeen kivi nostetaan kahden pienen tulen päälle niin että se…
Muikkupannu
Tästä ei oikeastaan enää muikku paremmaksi muutu. Muikut muhivat voin ja sinihomejuuston seoksessa ihanan maistuviksi herkkupaloiksi. Voita ei siis missään nimessä kannata jättää…
Herkullinen karitsakebab
Olen tehnyt muutaman kerran itse kebabia, ja aina se on ollut todella hyvää, mutta eilinen Putkisalon Kartanon karitsan jauhelihasta tehty kebab vei kyllä…
Maukkaat hirvinyytit
Tänään yhdisteltiin lähiruokaa ja vietnamilaisen keittiön juttuja, ja tästä syntyi mainiot hirvinyytit. Nyyttien raaka-aineena on hirvenlihan lisäksi riisipaperi ja oman maun mukaan erilaisia…