Kesälomalle Savonlinnaan – 10 vinkkiä

Julkaistu -

Valloittava Savonlinnan kesä on taas melkein ovella. Tuleva kesä näyttää toki hieman erilaiselta kuin normaalisti, mutta sen ihanuudesta ei ole pienintäkään epäilystä. Normaalioloissa Savonlinnan kesässä nautitaan oopperasta, oopperavieraista, kansainvälisestä puheensorinasta ja ihanan leppoisasta tunnelmasta. Tänä kesänä oopperaa ei linnassa kuulla, mutta onneksi Savonlinnan seutu tarjoaa niin paljon muuta mahtavaa näettävää ja koettavaa, että tänne kannattaa ehdottomasti tulla viettämään kesälomaa. Ja sanoisin, että lomaan kannattaa varata ihan useampikin päivä, näitä elämyksiä ei nimittäin ihan yhdessä päivässä ennätä kokea.

Viehättävä Linnankatu aikaisin aamulla.
kesälomalle savonlinnaan

Päätimme listata Päivin kanssa omat suosikkijuttumme Savonlinnan kesässä. Täältä löytyy paljon muutakin mahtavaa tekemistä, mutta tässä on kahden aikuisen naisen omakohtaiset suosikit.

Pian valinnat

Viiden kohdan listan tekeminen tuntui kovin haastavalta, löytyyhän Savonlinnan seudulta niin paljon huikeita kohteita ja hienoja elämyksiä. Mutta ainakin nämä elämykset ovat omalla listallani tänä kesänä.

1. Melontaretki kaupungin ympäri

kesälomalle savonlinnaan

Yksi hienoimmista tavoista kokea Savonlinna on meloa kaupungin kauniin pääsaaren ympäri. Melonta on yksi omista suosikkiharrastuksistani, mutta normaalisti melon Pihlajaveden sokkeloisessa saaristossa. Melonta keskustassa on taas ihan oma kokemuksensa. Vedenpinnalta katsottuna näet kaupungista aivan uuden puolen, ja mieti miltä tuntuu meloa aivan Olavinlinnan kupeeseen ja päästä koskettamaan upean keskiaikaisen linnan jykeviä muureja. Matkalla vieraillaan myös museolaivojen luona mahtavassa tervan tuoksussa. Tämä kokemus kannattaa ottaa ohjelmaan, vaikka ei olisi aikaisemmin melonutkaan. Opastettu retki lähtee Savonlinnan keskustasta kesäaikaan joka aamu kello 10.00. Lisätietoja löydät Activity Makerin nettisivuilta.

2. Hotelli Punkaharju

kesälomalle savonlinnaan

Hotelli Punkaharju tarjoaa huikeita elämyksiä ympäri vuoden. Se on myös yksi kesäisen Savonlinnan suosikkipaikkojani. Upea Punkaharjun kansallismaisema on lähellä sydäntäni muutenkin, ja tämä ihastuttava vaaleanpunainen unelma on sen ehdoton kruunu. Jos haluaa syödä aidosti hyvää ja kaunista ruokaa, on tämä se paikka, johon kannattaa askeleensa suunnata. Ja ihan vinkkinä, että täällä kannattaa maistaa talon samppanjaa.

3. Veneretki Hytermään

kesälomalle savonlinnaan

Yksi Savonlinnan erikoisimmista paikoista on Hytermän saari. Hytermän luonnonsuojelualue on monumentti nimismies ja sotakamreeri Heikki Häyryselle, joka vuosisadan alkupuolella tunnettiin Kerimäellä Romu-Heikkinä. Hytermän saaret tulivat Romu-Heikin ja hänen puolisonsa omistukseen 1920-luvun lopulla. Saarten kaunis harjuluonto ja näkymät ympäröivälle Puruvedelle valloittivat omistajansa täysin. Nimismies aloitti saarten metsien ja maiseman hoidon ”tuleville sukupolville iloksi, onneksi ja siunaukseksi”. Raivauksissa kertyneistä kivistä sekä lähialueilta löytyneistä myllynkivistä syntyi levähdyspaikkoja ja portaita, joiden rakentaminen antoi myös töitä paikallisille ihmisille. Näkyvin monumentti on Työn muistomerkki Ison Hytermän kaakkoispäässä. Voit lukea lisää Hytermästä täältä. Samalla reissulla kannattaa käydä ihastelemassa Kerimäen viehättäviä venevajoja.

Hytermä on venematkan päässä. Jos et omista omaa venettä, niin veneitä saa vuokralle Activity Makerilta. Yritys tekee Hytermään myös opastettuja retkiä. Lue lisää.

4. Oravin tunnelmallinen kanavakylä

kesälomalle savonlinnaan

Joka kesä pitää päästä vähintään kerran käymään Oravissa. Vanhan, viehättävän kanavakylän tunnelmassa on vaan jotain maagisen mahtavaa. Kun saavut Oraviin, tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt ja voit vain keskittyä hengittämään vanhan kylän ihastuttavaa tunnelmaa. Jotenkin tuntuu kuin olisi vanhan suomalaisen elokuvan kulisseissa.

Kanavakylän toisella rannalla on useita vanhoja puutaloja, jotka osaltaan vahvistavat pikkukylän tunnelmaa. Samalla rannalla on myös makasiiniravintola, josta saa hyvää thaimaalaista ruokaa saimaalaisella twistillä.

5. Pyöräretki Punkaharjun tutkimusmetsään

kesälomalle savonlinnaan

Niin kuin jo aikaisemmin mainitsin, pidän kovasti Punkaharjusta. Yksi parhaita tapoja viettää päivä Punkaharjulla on vuokrata pyörä ja nauttia upeista maisemista satulan päältä. Harjualue tarjoaa ne postikorteista tutuimmat maisemat, mutta toinen upea paikka Punkaharjun puulajipuisto, josta löytyy 150 hehtaarin alueelta yli 50 puulajia. Puulajipuiston sokkeloiset hiekkatiet kutsuisivat kokeilemaan pyörän tehoja ihan kunnolla, mutta toisaalta puiston tunnelmastakin on mukava nauttia kaikessa rauhassa. Retkellä voi muuten bongata Suomen pisimmän puun ja nähdä palokärjen sekä itäisen vieraan pähkinähakin.

Päivin valinnat

Parasta Savonlinnassa on koko ajan silmissä näkyvä upea järvimaisema. Tein oman listani ajatellen mistä itse eniten pidän ja mitä ehdottaisin kokemaan tänne kesäisiä päiviä viettämään tuleville matkailijoille.

1. Vuokraa vene – Veneily Saimaalla tekee hyvää

Vietä ihana rentouttava viikko tai kaksi Saimaalla veneillen.  Olemme jo tosi monena kesänä päätyneet vuokraamaan mukavan ja hyvin varustellun veneen Saimaan Vuokravenholta ja nauttineet ihanasta veneilylomasta Saimaalla. Vuokraa siis täysin huollettu ja hyvin varusteltu vene ja suuntaa vesille. Meidän suosikkimme Savonlinnan ympäristön vesialueista on ehdottomasti Pihlajavesi ja sen kaunis suorastaan pitsinen saaristo. Kymmenet mukavat retkeilysatamat odottavat täällä löytäjäänsä.

Nokka kohti Pihlajaveden saaristoa.
kesälomalle savonlinnaan

2. Johanna Oras “I´m Every Artist”, 50 v Juhlavuosi 2020

Johanna Oras viettää tänä vuonna 50 v juhlavuottaan. Punkaharjun viehättävässä Johanna Oras Taidekartanossa pidettävän juhlavuoden näyttelyn teema on mielenkiintoisesti “I´m Every Artist”. Käynti tämän upean, monipuolisen ja lahjakkaan taiteilijan näyttelyssä kuuluu ehdottomasti meidän ja Savonlinnan kesään. Kaupungista matkan taidevisiitille voi tehdä nopeasti autolla puolessa tunnissa tai veneellä, toki veneestä riippuen, parissa tunnissa. Suositeltavin, jos on aikaa, on matka veneellä pitkin luonnonkaunista Punkaharjun reittiä Tuunaansaareen, jonka vieraslaiturista muutaman sadan metrin kävely elämyksiä täynnä olevalle Taidekartanolle.

Johanna Oraksen Ateljeessa oma kuva viime kesältä.
kesälomalle savonlinnaan

Johanna Oraksen juhlavuoden 2020 I´m EveryArtist näyttely, ellei valtiovalta toisin ohjeista, on avoinna 7.6. – 9.8.2020 Taidekartanolla Punkaharjulla.

3. Hotelli Hospitz

Hotelli Hospitzin terassi on yksi omista suosikkiterasseistani. Terassi on kuin taikametsässä isojen omenapuiden alla. Täällä on kiva istua ystävien kanssa ihan mihin aikaan vaan ja nauttia kesäisiä virvokkeita, vaikka samppanjaa ja mansikoita, ihaillen samalla edessä olevaa rantamaisemaa ja rantatiellä kuljeskelevia ihmisiä. Hospitz Linnankadulla on ihanan terassin lisäksi myös pitkän historian omaava hotelli sekä hyvästä ruuastaan kuuluisa ravintola.

Hotelli Hospitzin terassi omenapuiden katveessa.

4. Paistetut muikut on must Savonlinnassa

Kun Savonlinnassa mennään muikuille, mietitään heti, että kumpaan mennään syömään. On nimittäin kaksi varsin suositeltavaa paikkaa nauttia paistetut muikut, ja molemmissa on omat hyvät puolensa.

Torin kulmassa sijaitseva Kalastajan Koju on kestosuosikki, kun nälkä yllättää ja halutaan nauttia nopeasti hyvät paistetut muikut Kalastajan Kojun kastikkeella, tai ihan vaan sitruunalohkolla koristeltuna. Täältä saa aina takuuvarmasti todella hyvät muikut.

Hotelli Seurahuoneen kattoterassilla sijaitseva Muikkuterassi uusittiin varsin tyylikkääksi viime kesäksi. Upeiden maisemien ja kauniin miljöön lisäksi täältä saa myös hyvät paistetut muikut, tai voi valita jonkun muun houkuttelevan annoksen jälkiruokaa unohtamatta.

Muikkuterassilla tällä kertaa.
Jälkiruoka kruunaa muikkuateriankin.

5. Olavinlinna

Olavinlinna kuuluu mielestäni ehdottomasti tälle listalle. Me savonlinnalaiset käymme itsekin usein Olavinlinnassa ja myös vieraamme haluat sinne aina. Keskiaikaisella Olavinlinnalla on erittäin kiehtova ja värikäs historia, kun linnaa ovat vuoroin isännöineet ruotsalaiset ja venäläiset. Suosittelen myös Olavinlinnan opastettuja yleisökierroksia sekä teemakierroksia. Olavinlinna avataan näillä näkymin jälleen 1.6.2020 normaalein aukioloajoin.

Lisää vinkkejä kesälomaan Savonlinnassa löydät osoitteesta www.visitsavonlinna.fi 

9 kommenttia artikkeliin “Kesälomalle Savonlinnaan – 10 vinkkiä”

 • Upea kattaus!

 • No, mie oon jo vanha kävijä, joka kesä oon käynnä 1-3x. Oikeita immeisiä ja maisemmaa mie tuun kahtommaan. Kiertelen kylät ja kahtelen talot ja torpat. Hautuumualla männöö monta monituista tuntii, kun sukujuuriaan ehtii. Muikkuja syön missä millonnii, serkun luona tai jos hän ei uo kerinnä savustammaan, niin haemma kaupasta Puruveen muikkuja, tai käymme syömässä ravintolassa. Olavinlinnassa käyvvään lounaalla. Uimassa tykkään kans käyvä kolme kertoo päivässä. Purjehtimaan halluisin myös. Onnellisten suarella suap hyvät unet Casinolla ja Punkaharju Kruunupuisto on toinen suosikki paikka. Sukuloimassa mie käyn aina serkkujen ja kummitädin luona. Mie voisin vaik muuttaa Savonlinnaan.

 • 14.5.2020 klo 09:50 Marjut S. ja pojat

  Kiitos hienoista vinkeistä. Melontaretki kuulostaa hyvältä ja venevuokrausmahdollisuus ! Turun saariston asukkina kanavaretket on myös kokematta. Se olisi meikäläisille meri -ihmisille eksoottinen kokemus

  Marjut, tulehan käymään. Majapaikka löytyy täältä saaristosta 🙂

 • Ihania vinkkejä! Kyllä Savonlinna on Suomen kesän keskus, vaikka oopperajuhlat jäävät tänä kesänä välistä <3

 • Ihanalta näyttää
  ”Tultas jos piästäs!”
  Onko ulkosuomalaisetkin tervetulleita?

  Annakaisa, lämpimästi tervetuloa heti kun tilanne sen vaan sallii!

 • 6.6.2020 klo 09:32 Peeter Indrek

  Kuinka isolla venellä Hytermään pääre (onko rajoituksia). Lÿtyykö laiturista tietoja. Kiitos sivustosta, paljon uutta infoa tuli. Hyvä työtä

  Hei, kiva kuulla että sivusta on ollut iloa. Laiturista en osaa sanoa muuta kuin että kun olimme käymässä Hytermässä toissa kesänä, niin laiturissa oli todella suuri huvijahti eli kyllä sinne pääsee ja laituripaikkoja on. Mutta valitettavasti tämän tarkemmin en osaa sanoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Ruususessa tehdään uusia ihmisiä

Kävin eilen viettämässä ihanan hemmotteluiltapäivän kauneuskeskus Ruususessa. Kun viime aikoina on tullut kiidettyä melkoista kyytiä paikasta toiseen, tuntui todella hyvältä pysähtyä hetkeksi ja…

Näytä lisää
Savonlinna

Tunnelmallinen veneretki Saimaan saaristoon

Valtava kalasääsken pesä ilmestyy näkyviin heti kun ylitämme kansallipuiston rajan. Emo kaartelee huolehtivasti pesän yläpuolella. Kuikat sukeltelevat vähän kauempana, ne eivät päästä ihmistä…

Näytä lisää
Savonlinna

Käsitöitä Kartanon putiikista

Loikansaaren Lomamökkien vastaanottorakennuksessa on ihastuttuva pieni käsityömyymälä, Kartanon Putiikki. Putiikista löytyy maaseutuhenkisiä käsityötuotteita ja mökkeilyyn liittyviä hemmottelutuotteita. Käsinkudottujen tekstiilien rouheat pinnat ja upeat…

Näytä lisää
Savonlinna

Savonlinna juhlii näyttävästi Suomen 100-vuotista taivalta

Suomi 100 -juhlavuosi kolkuttelee jo ovella. On ollut hienoa huomata, kuinka Savonlinnan seudullakin on lähdetty mukaan tuottamaan juhlavuoden ohjelmaa. Onhan Savonlinnan seudun merkitys…

Näytä lisää
Savonlinna

Kalakukko – savolaisen peruseväs

Kyllä kalakukoissa vaan on eroja, ja tietty kalakukon syöjissäkin. Itse tykkään siitä, että kukossa on ohut rapsakka kuori ja paljon sekä lihaa että…

Näytä lisää

Porkkanasämpylät

Teen tällä samalla ohjeella välillä leipää ja välillä sämpylöitä. Kumpikin toimii yhtä hyvin. Leipä on uunissa puolisen tuntia, sämpylät hieman vähemmän aikaa. 1…

Näytä lisää