Kesälomalle Savonlinnaan – 10 vinkkiä

Julkaistu -

Valloittava Savonlinnan kesä on käsillä. Tuleva kesä on jo toinen kun Savonlinnan normikesän kärki Oopperajuhlat on peruttu. Kuuleman mukaan oopperavieraita on kyllä kaupunkiin tulossa, moni majoituksen varannut haluaa tulla nauttimaan Savonlinnan kesästä ilman oopperaakin. Eikä ihme, tarjoaahan Savonlinnan seutu mahtavan määrän näettävää ja koettavaa. Tärkein vinkki lienee, että lomaan kannattaa varata ihan useampikin päivä, näitä alueen elämyksiä ei nimittäin ihan yhdessä päivässä ennätä kokea.

Viehättävä Linnankatu aikaisin aamulla.
kesälomalle savonlinnaan

Päätimme listata kollegani Päivin kanssa omat suosikkijuttumme Savonlinnan kesässä. Täältä löytyy todella paljon muutakin mahtavaa tekemistä, mutta tässä on kahden aikuisen naisen omakohtaiset suosikit.

Pian valinnat

Viiden kohdan listan tekeminen tuntui kovin haastavalta, löytyyhän Savonlinnan seudulta niin paljon huikeita kohteita ja hienoja elämyksiä. Mutta ainakin nämä elämykset ovat omalla listallani tänä kesänä.

1. Melontaretki kaupungin ympäri

Yksi hienoimmista tavoista kokea Savonlinna on meloa kaupungin kauniin pääsaaren ympäri. Melonta on yksi omista suosikkiharrastuksistani, mutta normaalisti melon Pihlajaveden sokkeloisessa saaristossa. Melonta keskustassa on taas ihan oma kokemuksensa. Veden pinnalta katsottuna näet kaupungista aivan uuden puolen, ja mieti miltä tuntuu meloa aivan Olavinlinnan kupeeseen ja päästä koskettamaan upean keskiaikaisen linnan jykeviä muureja. Matkalla vieraillaan myös museolaivojen luona mahtavassa tervan tuoksussa. Tämä kokemus kannattaa ottaa ohjelmaan, vaikka ei olisi aikaisemmin melonutkaan. Opastettu retki lähtee Savonlinnan keskustasta kesäaikaan joka aamu kello 10.00. Lisätietoja löydät Activity Makerin nettisivuilta.

2. Yövy Aurora Hutissa

Savonlinnassa on paljon erilaisia majoituskohteita. Omat suosikkini ovat Hotelli Saima ja Hotelli Punkaharju. Tälle kesälle saatiin kuitenkin uusi, erityisen hauska majoituspaikka, kun keskustan rantaan ilmestyi kelluva Igluvene AuroraHut. AuroraHutilla voit ajella haluamaasi paikkaan ja vallata vaikka oman pikku saaren keskustan läheisyydestä. Lasinen igluvene tarjoaa aivan ainutlaatuisen mahdollisuuden ihastella Saimaan valloittavaa järviluontoa. Veneen terassilla voi grillailla ja mukaan voi halutessaan vuokrata vaikka sup-laudan. Tämä on taatusti ainutlaatuinen tapa kokea Savonlinna.

3. Veneretki Hytermään

kesälomalle savonlinnaan

Yksi Savonlinnan erikoisimmista paikoista on Hytermän saari. Hytermän luonnonsuojelualue on monumentti nimismies ja sotakamreeri Heikki Häyryselle, joka vuosisadan alkupuolella tunnettiin Kerimäellä Romu-Heikkinä. Hytermän saaret tulivat Romu-Heikin ja hänen puolisonsa omistukseen 1920-luvun lopulla. Saarten kaunis harjuluonto ja näkymät ympäröivälle Puruvedelle valloittivat omistajansa täysin. Nimismies aloitti saarten metsien ja maiseman hoidon ”tuleville sukupolville iloksi, onneksi ja siunaukseksi”. Raivauksissa kertyneistä kivistä sekä lähialueilta löytyneistä myllynkivistä syntyi levähdyspaikkoja ja portaita, joiden rakentaminen antoi myös töitä paikallisille ihmisille. Näkyvin monumentti on Työn muistomerkki Ison Hytermän kaakkoispäässä. Voit lukea lisää Hytermästä täältä. Samalla reissulla kannattaa käydä ihastelemassa Kerimäen viehättäviä venevajoja.

Hytermä on venematkan päässä. Veneen voit vuokrata täältä.

4. Oravin tunnelmallinen kanavakylä

kesälomalle savonlinnaan

Joka kesä pitää päästä vähintään kerran käymään Oravissa. Vanhan, viehättävän kanavakylän tunnelmassa on vaan jotain maagisen mahtavaa. Kun saavut Oraviin, tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt ja voit vain keskittyä hengittämään vanhan kylän ihastuttavaa tunnelmaa. Jotenkin tuntuu kuin olisi vanhan suomalaisen elokuvan kulisseissa.

Kanavakylän toisella rannalla on useita vanhoja puutaloja, jotka osaltaan vahvistavat pikkukylän tunnelmaa. Samalla rannalla on myös makasiiniravintola, joka tarjoaa tänä kesänä pitsaa ja paikallista olutta.

5. Pyöräretki Punkaharjun tutkimusmetsään

kesälomalle savonlinnaan

Niin kuin jo aikaisemmin mainitsin, pidän kovasti Punkaharjusta. Yksi parhaita tapoja viettää päivä Punkaharjulla on vuokrata pyörä ja nauttia upeista maisemista satulan päältä. Harjualue tarjoaa ne postikorteista tutuimmat maisemat, mutta toinen upea paikka Punkaharjun puulajipuisto, josta löytyy 150 hehtaarin alueelta yli 50 puulajia. Puulajipuiston sokkeloiset hiekkatiet kutsuisivat kokeilemaan pyörän tehoja ihan kunnolla, mutta toisaalta puiston tunnelmastakin on mukava nauttia kaikessa rauhassa. Retkellä voi muuten bongata Suomen pisimmän puun ja nähdä palokärjen sekä itäisen vieraan pähkinähakin.

Bonusvinkki – Paavon Pop Up -kesäkahvila

Listan bonusvinkkinä vinkkaan, että 8-vuotias siskonpoikani Paavo on pistänyt pystyyn Paavon Pop Up -kesäkahvilan mummilan pihaan, Kesamonsaareen. Kahvila on ollut avoinna tänä kesänä kerran ja seuraavan kerran se avataan 24.7. kello 11 – 15. Jos satut olemaan tuolloin Savonlinnassa, niin tule ihmeessä käymään. Kahvilaan tullaan lossilla, joten matkakin on mukava elämys. Kahvilassa voi viettää mukavasti kesäpäivää katsellen lossiliikennettä ja vaikka keinuen tai tikkaa heittäen. Paavon mummi leipoo herkkuja myyntiin. Paavon kesäkahvila löytyy myös Facebookista. 

Päivin valinnat

Parasta Savonlinnassa on koko ajan silmissä näkyvä upea järvimaisema. Tein oman listani ajatellen mistä itse eniten pidän ja mitä ehdottaisin kokemaan tänne kesäisiä päiviä viettämään tuleville matkailijoille.

1. Vuokraa vene – Veneily Saimaalla tekee hyvää

Vietä ihana rentouttava viikko tai kaksi Saimaalla veneillen.  Olemme jo tosi monena kesänä päätyneet vuokraamaan mukavan ja hyvin varustellun veneen Saimaan Vuokravenholta ja nauttineet ihanasta veneilylomasta Saimaalla. Vuokraa siis täysin huollettu ja hyvin varusteltu vene ja suuntaa vesille. Meidän suosikkimme Savonlinnan ympäristön vesialueista on ehdottomasti Pihlajavesi ja sen kaunis suorastaan pitsinen saaristo. Kymmenet mukavat retkeilysatamat odottavat täällä löytäjäänsä.

Savonlinnalainen Antti Kaipainen on koonnut yli 150 satamakohdetta VeneilySaimaa.com sivustolle. Sivustolta löytyy kunkin kartat ja palvelut. Meidän yksi ehdoton suosikki satamakohde on Tynkkylän Lomaniemi, jossa onkin viihdytty usein useampikin päivä.

Nokka kohti Pihlajaveden saaristoa.
kesälomalle savonlinnaan

2. Taidekartano Johanna Oras

Johanna Oras on avannut Taidekartanossaan jälleen upean näyttelyn. Tämän kesän Kukoistuksen Koodi -näyttely etsii vastauksia moniin elämänmittaisiin kysymyksiin. Käynti tämän upean, monipuolisen ja lahjakkaan taiteilijan näyttelyssä kuuluu ehdottomasti meidän ja Savonlinnan kesään. Kaupungista matkan taidevisiitille voi tehdä nopeasti autolla puolessa tunnissa tai veneellä, toki veneestä riippuen, parissa tunnissa. Suositeltavin, jos on aikaa, on matka veneellä pitkin luonnonkaunista Punkaharjun reittiä Tuunaansaareen, jonka vieraslaiturista muutaman sadan metrin kävely elämyksiä täynnä olevalle Taidekartanolle.

Johanna Oraksen Taidekartano ja Kukoistuksen Koodi -näyttely on avoinna joka päivä klo 10-18 aina 15.8.2021 saakka.

3. Kesäravintola Linnakrouvi

Linnankadun alkupäässä, eli aivan Olavinlinna lähellä, sijaitseva Linnakrouvi on kesäisin meidän ja ystäviemme suosikkiravintola. Linnakrouvi on kuulu hyvästä ruuastaan ja tämän lausunnon  voin kyllä hyvillä mielin allekirjoittaa. Ravintola avattiin kesällä 1991 ja Linnakrouvi viettääkin  tänä kesänä 30-vuotisjuhliaan koko kesäkauden. Heinäkuussa Linnakrouvissa on luvassa monta upeaa tapahtumailtaa, joihin kannattaa ehdottomasti tehdä pöytävaraus etukäteen.

 

4. Paistetut muikut on must Savonlinnassa

Kun Savonlinnassa mennään muikuille, mietitään heti, että kumpaan mennään syömään. On nimittäin kaksi varsin suositeltavaa paikkaa nauttia paistetut muikut, ja molemmissa on omat hyvät puolensa.

Torin kulmassa sijaitseva Kalastajan Koju on kestosuosikki, kun nälkä yllättää ja halutaan nauttia nopeasti hyvät paistetut muikut Kalastajan Kojun kastikkeella, tai ihan vaan sitruunalohkolla koristeltuna. Täältä saa aina takuuvarmasti todella hyvät muikut.

Hotelli Seurahuoneen kattoterassilla sijaitseva Muikkuterassi uusittiin varsin tyylikkääksi viime kesäksi. Upeiden maisemien ja kauniin miljöön lisäksi täältä saa myös hyvät paistetut muikut, tai voi valita jonkun muun houkuttelevan annoksen jälkiruokaa unohtamatta.

Muikkuterassilla tällä kertaa.
Jälkiruoka kruunaa muikkuateriankin.

5. Olavinlinna

Olavinlinna kuuluu mielestäni ehdottomasti tälle listalle. Me savonlinnalaiset käymme itsekin usein Olavinlinnassa ja myös vieraamme haluat sinne aina. Keskiaikaisella Olavinlinnalla on erittäin kiehtova ja värikäs historia, kun linnaa ovat vuoroin isännöineet ruotsalaiset ja venäläiset. Suosittelen myös Olavinlinnan opastettuja yleisökierroksia sekä teemakierroksia. Olavinlinna avataan näillä näkymin jälleen 1.6.2020 normaalein aukioloajoin.

Lisää vinkkejä kesälomaan Savonlinnassa löydät osoitteesta www.visitsavonlinna.fi 

Tsekkaa myös Savonlinnan lomakone ja osallistu huikeaan arvontaan!

11 kommenttia artikkeliin “Kesälomalle Savonlinnaan – 10 vinkkiä”

 • Upea kattaus!

 • No, mie oon jo vanha kävijä, joka kesä oon käynnä 1-3x. Oikeita immeisiä ja maisemmaa mie tuun kahtommaan. Kiertelen kylät ja kahtelen talot ja torpat. Hautuumualla männöö monta monituista tuntii, kun sukujuuriaan ehtii. Muikkuja syön missä millonnii, serkun luona tai jos hän ei uo kerinnä savustammaan, niin haemma kaupasta Puruveen muikkuja, tai käymme syömässä ravintolassa. Olavinlinnassa käyvvään lounaalla. Uimassa tykkään kans käyvä kolme kertoo päivässä. Purjehtimaan halluisin myös. Onnellisten suarella suap hyvät unet Casinolla ja Punkaharju Kruunupuisto on toinen suosikki paikka. Sukuloimassa mie käyn aina serkkujen ja kummitädin luona. Mie voisin vaik muuttaa Savonlinnaan.

 • 14.5.2020 klo 09:50 Marjut S. ja pojat

  Kiitos hienoista vinkeistä. Melontaretki kuulostaa hyvältä ja venevuokrausmahdollisuus ! Turun saariston asukkina kanavaretket on myös kokematta. Se olisi meikäläisille meri -ihmisille eksoottinen kokemus

  Marjut, tulehan käymään. Majapaikka löytyy täältä saaristosta 🙂

 • Ihania vinkkejä! Kyllä Savonlinna on Suomen kesän keskus, vaikka oopperajuhlat jäävät tänä kesänä välistä <3

  Ihana kaupunki on Savonlinna torilla on tunnelmaa hyvä ruoka ja iloiset ihmiset Punkaharju on myös upea paikka joten toisen kerran haluan mennä niihin maisemiin

 • Ihanalta näyttää
  ”Tultas jos piästäs!”
  Onko ulkosuomalaisetkin tervetulleita?

  Annakaisa, lämpimästi tervetuloa heti kun tilanne sen vaan sallii!

 • 6.6.2020 klo 09:32 Peeter Indrek

  Kuinka isolla venellä Hytermään pääre (onko rajoituksia). Lÿtyykö laiturista tietoja. Kiitos sivustosta, paljon uutta infoa tuli. Hyvä työtä

  Hei, kiva kuulla että sivusta on ollut iloa. Laiturista en osaa sanoa muuta kuin että kun olimme käymässä Hytermässä toissa kesänä, niin laiturissa oli todella suuri huvijahti eli kyllä sinne pääsee ja laituripaikkoja on. Mutta valitettavasti tämän tarkemmin en osaa sanoa.

  Hytermässä ei ole laituria. Aiempi oli jo huonokuntoinen ja purettu pois. Soutuveneellä ainakin ja ehkö pienellä moottoriveneellä pääsee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Kiinnostavia veneilykohteita Savonlinnan seudulla

Savonlinna on Saimaan veneilyn upea solmukohta. Valloittavien vesien ja sokkeloisten saaristojen katveesta löytyy paljon mielenkiintoisia ja kauniita käyntikohteita. Tässä vinkiksi muutama. Kongonsaaren luolat…

Näytä lisää

Museoita moneen makuun

Uudistettu Taidemuseo Eemil on auki ympäri vuoden, mutta kesäkaudella on Ylä-Savossa avoinna lukuisia muitakin museoita. Komeita retkikohteita, kauniita maisemia Talo- ja kotiseutumuseoissa ihan…

Näytä lisää
Savonlinna

Norppasafarilla Linnansaaren kansallispuistossa

Aivan mahtava norppasafari takana. Kolme tuntia sokkeloisessa Linnansaaressa täydellisessä säässä, kahdeksan bongattua norppaa ja 453 valokuvaa.  Todellinen norppabongarin ja luontomatkailijan unelmailtapäivä. Laitoin eilen…

Näytä lisää
Savonlinna

Kansakoulun jyväleipä – enemmän kuin leipä

Kansakoulun jyväleipä on enemmän kuin leipä. Se on leipä, jonka resepti on syntynyt osaavissa käsissä vuosien saatossa. Resepti, jonka takana on suuri sydän…

Näytä lisää
Savonlinna

Laadukkaat Dermalogica-tuotteet Ruususesta

Oletko jo tutustunut laadukkaisiin Dermalogica-tuotteisiin? Dermalogica on tuotesarja, joka ei sisällä ärsyttäviä ainesosia tai ainesosia, jotka saattavat aiheuttaa epäpuhtauksien puhkeamista. Tuotteet on kehitetty…

Näytä lisää
Punkaharju

Muutosten syksy

Koin jonkin sortin ahdistusta siitä, etten ollut ehtinyt kirjoittaa tätä blogia aikoihin. Väliin taisi jäädä kokonaiset kaksi kuukautta. Samaan sarjaan menee pohdintani siitä,…

Näytä lisää