Sulkavan mielenkiintoisimmat käyntikohteet – uuden kunnanjohtajan seitsemän vinkkiä

Julkaistu -

Sulkava – Suomen soutupitäjä Saimaan sylissä

Sulkava on juuri sopivan kokoinen, elämäniloinen ja positiivinen pieni kunta Etelä-Savon maakunnassa.  Sulkava hemmottelee matkailijaa upeilla Saimaan rantamaisemilla, tunnetuilla tapahtumilla ja näkemisen arvoisilla käyntikohteillaan.

Sulkavan uusi kunnanjohtaja on Juho Järvenpää

Sulkava sai syksyllä uuden kunnanjohtajan, kun Sulkavalla jo pari vuotta talous- hallintojohtajana ollut Juho Järvenpää valittiin kaikkien valtuustoryhmien tuella uudeksi kunnanjohtajaksi.

Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää

Reilusti alle nelikymppinen Juho Järvenpää on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja hänen perheeseensä kuuluu vaimo Anne ja neljä lasta. Perhe asuu tällä hetkellä kahdella paikkakunnalla, Sulkavalla ja Mäntyharjulla.

Sulkavan kunnantalolla ei mökötetä.

Poimi tästä kunnanjohtajan vinkit Sulkavalle:

1. Lohilahden taajama

Sulkava on kahden taajaman kunta. Lohilahti, noin kolmenkymmenen kilometrin päässä kirkonkylästä, on virkeä taajama.

Lohikosken kirkko Lohilahdella.

Lohilahdella on vahva me-henki ja aktiivinen kyläyhdistys, jolla on toimintaa ympäri vuoden. Lohilahdella on hyvät palvelut vakinaisille sekä vapaa-ajan asukkaille. Lohilahdella on omat terveyspalvelut, huoltoasema, kauppa, kirkko ja tori sekä juuri uusitut vierasvenelaiturit veneilijöille.

Vielä pari vuotta Lohilahdelle kuljetaan Vekaransalmen lossilla, kunnes uusi silta valmistuu. Elämyksellisen lossimatkan voi siis vielä kokea. Matka kirkonkylästä Lohilahdelle kulkee kauniin Vilkaharjun kautta.

2. Vilkaharju ja sen luontopolut

Vesistöjen reunustama noin neljä kilometriä pitkä Vilkaharju on maisemallisesti, geologisesti ja metsäluonnoltaan maakunnallisesti merkittävä harjualue, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä kirkonkylästä. Vilkaharju on luonnonsuojelualuetta sekä yksi Sulkavan Geopark-kohteista.

Vilkaharju

Vilkaharjulla, molemmin puolin Vekaraan menevää tietä, on luonnon monimuotoisuutta esittelevä kaksiosainen luontopolku, jota Sulkavan Matkailu ry ja kunta yhdessä kunnostavat. Luontopolut kulkevat vaihtelevassa, osin kallioisessa mäkimaastossa, Saimaan ja pienten järvien rannoilla sekä historiallisten paikkojen, kuten toisen maailman sodan aikaisten Salpalinjaan kuuluneiden panssariesteiden ja juoksuhautojen vierestä. Kivikautiset asuinpaikat sekä mannerjäätikön mukanaan tuoma yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista tulevat myös tutuksi luontopolulla kulkijalle.

3. Salpalinja ja muistomerkki

Salpalinjan muistomerkki Vilkaharjulla paljastettiin maanpuolustusjuhlassa elokuussa 2017. Muistomerkki on luonnonkivi, johon on kiinnitetty sulkavalaisen sepän Jarkko Kaartilanmäen tekemä Salpalinja-merkki.

Vilkaharjun Salpalinja-muistomerkin lisäksi Sulkavalla on myös Sarsuinmäellä Partalansaaressa Salpalinjaan kuuluva tykkiasema, jossa on sodanaikainen Canet-tykki.

Salpalinjan muistomerkki Vilkaharjulla. Kuva Rainer Fabricius.

4. Saimaa Geopark

Saimaa Geopark kertoo Saimaan järviluonnon tarinan. Saimaan alueen kallioperä on todellakin ikivanhaa. Vanhimmat kivet alkoivat muodostua muinaisen merenpohjan hiekasta 1900 miljoonaa vuotta sitten.

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen alue, jolla on erityistä geologista arvoa ja joka sisältää kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä geologisia maisemia ja nähtävyyksiä. Alueella voi olla myös arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti tärkeitä kohteita.

Lue lisää Saimaan Geoparkista täältä.

Saimaan tarinaan vaikutti suuresti viime jääkausi. Paksu mannerjäätikkö muovasi maa- ja kallioperää jättäen jälkeensä alueella yleisiä moreeniaineksesta koostuvia selänteitä ja harjuja. Jääkauden perintönä Saimaan järviluonnon kehitykseen on vaikuttanut epätasainen maankohoaminen ja järvialtaiden kallistuminen kaakkoon. Sen vuoksi Saimaan vedenpinnan taso ja lasku-uomien paikat ovat vaihdelleet. Nykyisen rantaviivan yläpuolella on muistoina muinaisrantoja ajoilta jolloin vedenpinta oli korkeammalla. Muinaisrantojen yhteydestä on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja ja kalliomaalauksia niin Sulkavalta kuin muualtakin Saimaalta.

Telakanava on yksi viidestä ns. Suvorovin kanavasta.
Upea on maisema Linnavuorelta

Saimaa Geoparkin osalta Sulkavalle on tärkeää nostaa esiin lähiympäristön upeita luontokohteita ja säilyttää ympäristön arvot tuleville sukupolville.

Sulkavan geokohteita ovat Pisamalahden Linnavuori, Sulkavan kirkonkylä, Vilkaharju, Telakanava sekä Lohilahden kyläkeskus. Näistä Sulkavan kyläkeskus on rakentunut vanhan uittoväylän varrelle Saimaan Uitonvirrasta nousevaan jyrkkään rinteeseen. Alueella on upea puuutalomiljöö mansardikattoisine taloineen ja joka on hyvin nähtävissä vesiltä tultaessa. Kirkonkylän torialueella on paikallisesta rakennuskivestä veistetty soutajapatsas ja samaa Amadeukseksi nimettyä granaattikordieriittigneissi-kiveä on työstettynä mm. Sulkavan kirjaston palvelutiskissä sekä Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen aulassa.

Alanteentien puutaloja.

5. Vekaransalmen siltatyömaa

Yhdeksi merkittäväksi näkemisen arvoiseksi kohteeksi Juho Järvenpää nostaa ehdottomasti Vekaransalmen siltatyömaan.  Siltatyömaa on jo maisemallisesti käynnistynyt. Vekaransalmen sillasta tulee 622 m pitkä ja se tulee olemaan Suomen 5. pisin silta ylittäen Saimaan syväväylän. Parin vuoden päästä valmistuva silta tulee korvamaan Vekaransalmen lossin.

Vekaransalmi ja uusi rakennettava silta, joka tulee olemaan Suomen 5. pisin silta. Havainnekuva tulevasta sillasta.

Sillan rakentamisella on valtava merkitys Sulkavalle, sanoo kunnanjohtaja Järvenpää.  Maa-aineksia tullaan varmasti ottamaan mahdollisimman läheltä siltatyömaata. Maa-ainesten ottolupia onkin haettu ympäristölautakunnalta jo jonkin verran. Siltatyömaalla tulee työskentelemään arviolta 40 – 90 työntekijää, jotka tulevat tarvitsemaan erilaisia palveluita täällä ollessaan. Täällä seurataan tilannetta, kun Liikennevirasto päättää sillan pääurakoitsijan vielä ennen Joulua.

6. Sulkavan Suursoudut

Sulkavan matkailun keihäänkärjeksi kunnanjohtaja Juho Järvenpää mainitsee varsin oikeutetusti Sulkavan Suursoudut. Ensi kesänä Sulkavan Suursoudut soudetaan 5 – 8.7.2018  jo 51. kerran.

Ensi kesänä Sulkavan Suursoudut soudetaan 5 – 8.7.2018. Kuva Juhani Kosonen

Sulkavan Suursouduilla on suuri merkitys myös henkiselle ilmapiirille kunnassa, sanoo Juho Järvenpää, itsekin jo kaksi kertaa mukana soutamassa ollut. Ensi kesän soutuihin valmistautuminen on monella taholla jo meneillään. Sulkavan kunnalla on perinteisesti ollut kaksi venekuntaa soutamassa, kertoi kunnanjohtaja.Ilmoittautuminen ensi kesän Suursoutuihin on jo käynnissä. Ilmoittaudu siis  mukaan soutamaan.

Tässä linkki suoraan Sulkavan Suursoutujen sivuille.

7. Oravareitti

Melontaa itsekin harrastava Juho Järvenpää pitää kovasti Oravareitin upeasta melontareitistä.

Oravareitti kulkee Juvalta Sulkavan Alanteelle.

On huikea kokemus meloa kapeaa jokiuomaa, joka aukeaa pieneksi järveksi tai saavuttaa jonkin reitin varren koskista. Kosket ovat helpohkoja tai ne voi helposti myös ohittaa. Reitillä on hyvät opasteet ja turvakoodit. Tässä linkki Oravareitin sivuille.

Tervetuloa Sulkavalle!

P.S. Tässä vielä linkki Sulkavan tapahtumiin

7 kommenttia artikkeliin “Sulkavan mielenkiintoisimmat käyntikohteet – uuden kunnanjohtajan seitsemän vinkkiä”

  • 20.11.2017 klo 11:37 Pirjo Roinila

    Kuvat ovat mainiot. Mandardikattoiset talot sijaitsevat Alanyeentielllä, ei Uitonrinteessä. Mielestäni oikaisemisen arvoinen asia.

    20.11.2017 klo 11:40 Päivi Auvinen

    Kiitos Pirjo, korjataan.

    20.11.2017 klo 11:55 Jari Hämäläinen

    Se on kyllä alanteentie, jos ei oo sit viime käynnin jälkeen muuttanu nimee.

    20.11.2017 klo 13:01 Päivi Auvinen

    Kiitos Jari, nimi korjattu.

    Täällä kadunnimet vaihtuu ennenkuin uudelleen kerkee kävelemään , Alanyantie olisikin kiva nimi ! Sulkava on kesällä todella ihmemaa !

  • Hieno lista ja tiiviit esittelyt kohteista!
    Sulkavan kirkko ja Tiittalan kartanokin voisivat olla mainittuina. Mutta okei, sittenhän se ei olisikaan enää seitsemän kohdan lista!

    20.11.2017 klo 15:14 Päivi Auvinen

    Kiitos Riitta. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että listaa voisi kyllä jatkaa pidemmäksikin. Sulkavalla on monta kivaa kohdetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rantasalmi

Hotel & Spa Resort Järvisydämen Järvikylpylä taipuu moneen

Jokos olette käyneet tutustumassa uuteen upeaan Järvikylpylään Rantasalmella? Minä olen käynyt jo pariinkin otteeseen, ja on pakko todeta, että kokonaisuus on kyllä huikea….

Näytä lisää
Savonlinna

Kiinnostavia veneilykohteita Savonlinnan seudulla

Savonlinna on Saimaan veneilyn upea solmukohta. Valloittavien vesien ja sokkeloisten saaristojen katveesta löytyy paljon mielenkiintoisia ja kauniita käyntikohteita. Tässä vinkiksi muutama. Kongonsaaren luolat…

Näytä lisää
Savonlinna

Saimaan Vuokravenhon innovatiivinen hollantilainen

Laineet liplattavat veneen kylkeen ja lintujen laulu kuuluu kauempaa rannalta. Aurinko on noussut jo jonkin aikaa sitten. Taitaa tulla taas hieno veneilypäivä. Ihana…

Näytä lisää
Savonlinna

Näkemisen iloa Juvan Optiikasta

Näkemisen iloa kaikille Juvan Optiikkasta Savonlinnassa, Juvalla ja Rantasalmella. Juvan Optiikan mukava yrittäjäperhe Merja ja Hannu Mennander sekä Tanja Skytte ja Linda Falk…

Näytä lisää
Savonlinna

Juvan Optiikassa on tyylipäivä joka päivä

Pistäydyin viime viikolla Juvan Optiikan Savonlinnan liikkeen Tyylipäivässä ihailemassa ja kokeilemassa asiantuntijoiden opastuksella syksyn uusia silmälasien kehysmalleja. Syksyllä, kun ulkona on päivälläkin harmaata…

Näytä lisää
Juva

Vesiliikuntakeskus Sampolaan Juvalle kannattaa tulla uimaan vähän kauempaakin

Vesiliikuntakeskus Sampola on juvalaisten yhteinen ylpeyden aihe –  ihan tutkitustikin – eikä mikään ihme, sillä niin viihtyisä, rentouttava ja monipuolinen kokonaisuus se on. Vesiliikuntakeskus Sampolan viihtyisät tilat…

Näytä lisää