Eteläisen Saimaan helmi – Lappeenranta

Julkaistu -

Ensimmäisenä eteläkarjalaisen Saimaan rannoilta esittelyssä on jo vuonna 1649 kaupunkioikeudet saanut Lappeenrannan kaupunki. Ruotsinkieliseltä nimeltään kaupunki on Villmanstrand ja kaupungissa on asukkaita vuonna 2016 jo liki 73 000. Kaupungin historiassa ja nykyisessä vaakunassakin esiintyy villimies nuijansa kanssa.

Kaupungin värikäs historia näkyy keskustan arkkitehtuurissa ja katukuvassa vastakohtina. Kaunis villimiehen kaupunki elää vahvasti myös tätä päivää ja kaupungin laidalle kehittynyt vihreä kampusalue edustaa kehityksen kärkeä. Ihanat kahvilat ja kuppilat, pienet erikoiskaupat, vilkas urheiluelämä sekä sopivan pieni ja idyllinen keskusta-alue tekevät Lappeenrannasta yhden Etelä-Karjalan parhaista kaupunkikohteista.

Seuraavassa muutamia poimintoja vinkiksi Lappeenrantaan suuntaavalle reissaajalle.

Ikinorppa Lappeenrannan kävelykadulla tuo Saimaan keskelle kaupungin vilinää
Statue, Saimaa Ringed Seal, Saimaan norppa, Lappeenranta © Yrjö Utti 2013 - ???? © ???? ????

Mukulakivet ja parhaat näköalat Saimaalle

Vanhalta linnoituksen muurilta avautuu upea näköala kaupungin ylle. Vuodenajasta riippumatta näköala on aina upea. Talvella pieninä muurahaisina Kaupunginlahden jäällä matelevat retkiluistelijat ja ulkoilijat. Kesämaisemassa sinisen eri sävyissä kimmeltävä Saimaan vesi ja ohi lipuvat paatit kutsuvat nauttimaan päivästä järvellä.

Muurien ja näköalan lisäksi koko linnoitus on viihtyisä paikka viettää aikaa – ja ehdottomasti must-paikka vierailla ainakin kerran elämässä!

Parhailla näköalapaikoilla kaupungin kattojen yllä
Parhailla näköalapaikoilla - kaupungin kattojen yllä

Parhaiden näköalojen lisäksi toinen hyvä syy vierailla Lappeenrannan linnoituksessa on sen ihastuttavat mukulakivet. Mukulakivet viimeistään luovat oikein vanhan kaupungin tuntua. Montakohan kiveä tämänkin tien rakentamiseen on käytetty?

Hauskat mukulakivikadut
Lappeenranta Fortress © Yrjö Utti 2013

Paikallisia kahviloita ja kuppiloita

Kaupunkikulttuurin parasta antia on pienet, persoonalliset ja perinteikkäät kahvilat. Kahviloissa on kiva pistäytyä maistelemaan paikallisia herkkuja ja hengähtämään hetki. Kahvikupposen ääressä on kiva valita seuraava nähtävyys. Parhaissa kahviloissa on myös viihtyisä sisustus, joka luo erityistä tunnelmaa.

Perinteikkäät kahvilat ja perinteikkäät herkut
Kakkupala_kahvila_2016

Patsaat kertovat rajaseudun tarinoita

Lappeenrantaan yhdistyy moni tapahtuma, ja jo kaupungin keskusta-aluettakin koristaa yli kymmenen erilaista muistomerkkiä tai patsasta. Muistomerkkien ja patsaiden kautta muistellaan lottia, sankareita, taisteluita, rakuunoita ja  Karjalaan jääneitä vainajia. Iloisempiakin aiheita mukana toki on. Voit kiertää kaupungin myös ihaillen kivistä ikinorppaa, kesällä ihanasti soljuvia kurkia tai moderneja muuttolintuja. Kävelykierros patsaalta toiselle esittelee mukavasti kaupungin eri puolia ja vie matkailijan historialliselle aikamatkalle rajaseudun tapahtumiin. Villimiehelle ei taida vielä patsasta olla pystytettynä, mutta hyvällä tuurilla voit törmätä ihan oikeaan elävään Villimieheen.

Äiti-Karjala katsoo toiveikkaana tulevaisuuteen
Statue, The mother of Carelia, Lappeenranta © Yrjö Utti 2013 - ???? © ???? ????

Eteläkarjalaista urheiluhulluutta

Salibandya, jääpalloa, jääkiekkoa, yleisurheilua ja koripalloa – vain muutama laji mainittuna. Lappeenrantalaiset ovat urheiluhullua kansaa ja etenkin joukkueurheilu on monella lähellä sydäntä. Talkookulttuuri elää vahvasti monen seuran ympärillä sekä mahdollistaa hienot tapahtumat ja hetket urheilun parissa.

Yksi upeimmista eteläkarjalaisista urheilutarinoista on lappeenrantalaisen naissalibandyjoukkue NST:n monivuotinen menestys naisten salibandyliigassa. Taas tänäkin keväänä sinipaidattaret taistelevat kirkkaimmista mitalleista. Kausi voi parhaassa tapauksessa huipentua Helsingin Hartwall Arenalla 16. huhtikuuta 2016 järjestettävään Superfinaaliin. Sitä odotellessa on kiva nauttia Urheilutalon pudotuspelihuumasta kannustaen sinipaidattaret lentoon. Tiedätkö muuten mitä NST tarkoittaa? Vastaus tähänkin kysymykseen löytyy varmasti NST:n fanikatsomosta. Kannattaa siis saapua ihan paikan päälle.

Sinipaidattarien pudotuspelihuumaa Urheilutalolla
Salibandy NST-Tiikerit, Lappeenranta 13.3.2013 © Yrjö Utti

Valtiollisia vieraita kylässä jo vuodesta 1649

Lappeenranta syntyi ruotsalaisen Pietari Brahen päätöksellä. Kaupungin historiassa sekä ruotsalaisilla että venäläisillä on ollut omat vaiheensa. Nykyisin Lappeenranta on monipuolinen osaamiskeskus. Vuonna 2014 Ruotsi avasi Suomeen ja Lappeenrantaan uuden kunniakonsulaatin. Kunniakonsulin perustamisen myötä Lappeenranta sai myös osakseen kuninkaallisen vierailun 5. maaliskuuta 2015. Ihastuttava kuningaspari kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvian, vierailivat yhden päivän ajan Lappeenrannan maisemissa. Vaikka nykyisin ruotsia ei enää paljon kaupungin kaduilla puhuta, on Ruotsilla ollut ja edelleen on vaikutusta Lappeenrannan elämään.  Tiesitkö muuten, että Ruotsi antoi Lappeenrannalle lahjaksi 22 omakotitalon tykötarpeet jatkosodan jälkeen.

Kuninkaallisia vieraita jo vuodesta 1649
Lappeenranta, Saimaan ammattikorkeakoulu 5.3.2015 © Yrjö Utti

Valtakatu kaupungin ytimessä

Valtakatu on Lappeenrannan käyntikortti, joka elää hetkessä säilyttäen jokaiselta aikakaudelta parhaat palat ja muistot. Valtakatua voisi pitää kai kaupungin virallisena keskipisteenä. Valtakadulta on hyvä lähteä tutustumaan kaupunkiin. Nähdään siis Lappeenrannassa!

Lappeenranta © Yrjö Utti 2013 - ???? © ???? ????

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Ihana joulu Savonlinnassa

Miltä kuulostaisi ihanan helppo, valmis joulu kauniissa Savonlinnassa? Savonlinnan seudun lomakylät ovat täyttyneet jo usean vuoden ajan joulumatkailijoista. Kaunis talvinen saimaalainen satumaailma houkuttelee…

Näytä lisää
Savonlinna

Koko perheen hauska Porokylä

Rantasalmelle, Hotel & Spa Resort Järvisydämen kupeeseen on avattu uusi koko perheen talvinen Porokylä. Päästiin eilen privaattivierailulle testaamaan uuden paikan palveluja. Porokylä on ihan…

Näytä lisää
Sulkava

Sulkavan Oravanpesiltä melontaretkelle

Aika moni ystävistämme harrastaa kesäisin melontaa ja täytyy myöntää, että itseänikin melonta kiinnostaa. Kun edellisestä melontakokemuksestani on kulunut tosi monta vuotta, niin ajattelin,…

Näytä lisää
Savonlinna

Kiireetön joulun odotus lasten kanssa

Ihanaa aikaa tämä joulun odotus. Vietämme tulevan joulun pitkästä aikaa perheen kesken ilman työtä ja kiirettä. Olemme valmistautuneet jouluun omalla tavallamme, vauva-arjen maustamana….

Näytä lisää
Lapinlahti

Lapinlahti on elävä kulttuuripitäjä

On maalaispitäjiä, ja on Lapinlahti. Lapinlahti on kulttuuria, kauniita maisemia ja ainutlaatuisia elämyksiä. Iloisena paluumuuttajana katselen kulttuurikuntaa entistäkin arvostavammin. Lapinlahden kesään mahtuu paljon tapahtumia…

Näytä lisää
Rantasalmi

Rantasalmen lukio – huippuvaihtoehto yhteishaussa!

Järvi-Suomessa Etelä-Savossa on aivan mahtava Rantasalmen lukio, jossa opiskelleet lukiolaiset ovat pärjänneet upeasti valtakunnallisissa vertailuissa. STT:n lukiovertailussa vuonna 2016 Rantasalmen lukiolaiset yo-kirjoittivat sijalle 29/362! Todellinen…

Näytä lisää