Partalan Kuninkaankartano Juvalla

Julkaistu -

Juvalla sijatsevassa Partalan Kuninkaankartanolla on pitkä historia. Juvan Partala on ollut olemassa jo keskiajalla. Kustaa Vaasa perusti 1550 -luvulla kuninkaankartanoita malli- ja hallintotiloiksi, ja Juvan Partala oli kuninkaankartanona viisi vuotta vuosina 1555 – 1561. Kuninkaankartano nimitys on kuitenkin säilynyt edelleen.

Kävin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa Juvalla Partalan Kuninkaankartanossa ja ihastuin heti tähän todella mielenkiintoiseen paikkaan. Näkemistä on paljon, ja päivä menee täällä  leppoisasti.

Partalassa on Juvan museo, Karjalaisten museo, Kuninkaankartanon Galleria, Elämys-puoti, Partalan Kuninkaankartanon hotelli, tilausravintola ja kesäkahvila, Kuninkaankartanon kesäteatteri sekä Juvan Tryffelikeskus. Tässä linkki Partalan Kuninkaankartanon hotellin ja ravintolan sivuille.

Satuin Partalaan juuri samana päivänä kun kesän arkeologiset kaivaukset Partalan lähipiirissä aloitettiin. Avoimet kuopat -tapahtumassa oli paljon yleisöä paikalla ja yleisö sai myös osallistua tutkimuskaivauksiin. Arkeologisia tutkimuksia ja kaivauksia on alueella tehty jo parina aiempanakin kesänä.

Aiemmin keväällä kerroin Juvan Vesiurheilukeskus Sampolasta.

Partalan Kuninkaankartanon arkeologiset kaivaukset tehdään aivan kartanon lähipiirissä.

Partalan Kuninkaankartano on mielenkiintoinen käyntikohde

Nykyään Partalan Kuninkaankartano sekä museoalue on mielenkiintoinen koko perheelle sopiva käyntikohde, jossa menee mukavasti vaikka koko päivä. Partalan 1800 -luvun klassisen tyylin mukaisessa päärakennuksessa on Juvan museo. Museon tilat ovat Juvan kunnan, mutta esineistön omistaa suurelta osin Juvan Kotiseutu- ja museoyhdistys. Juvan Museon kolmessa huoneessa esitellään Juvan historiaa ja kesien 2015 ja 2016 arkeologisissa kaivauksissa löytyneitä esineitä.  Museon kaikissa tiloissa on uusittu näyttely Juva 575 ja Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi. Yhdessä huoneessa paneudutaan Juvan Partalan historiaan, toisessa näyttelytilassa on esillä Juvan kamerakerhon kokoama valokuvanäyttely ”Juvalaisia muistikuvia”. Lisäksi museossa on esillä juvalaisten lasten ja nuorten tekemää taidetta.

Museon tapahtumapäivänä saattoi kuvauttaa itsensä menneen ajan tyyliin. Seuraavan kerran Juvan kamerakerho järjestää vastaavan mahdollisuuden todennäköisesti syyskuussa.

Karjalaisten museo Partalassa Juvalla.

Partalan kartanon väentuvassa on Karjalaisten museo. Juvalle muutti karjalaisia melkein jokaisesta rajan taakse jääneestä pitäjästä, eniten kuitenkin Rautjärveltä. Esillä on talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen entiseltä kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita. Näytteillä on mm. huonekaluja, karjanhoitoon ja maanviljelykseen liittyviä tavaroita sekä tekstiilejä. Kokoelman omistaa Juvan karjalaiset ry. Museo ei ole ortodoksinen.

Partalan museot ovat kesällä 2017 auki 12.8. saakka. Ryhmille museot ja juhlavuoden näyttelyt ovat tilauksesta auki aina 10.9. saakka.

Galleria Kuninkaankartanossa on tänä kesänä aina 12.8.2017 saakka esillä puumalalaisen kuvantekijän Jaakko Martikaisen upeita akryyli- ja öljyväri maalauksia sekä heinolalaisen kuvanveistäjä Panu Patomäen ihastuttavia keramiikkaveistoksia.

Jaakko Martikaisen akryylimaalauksia …
… sekä Panu Patomäen keramiikkaveistoksia on esillä 12.8.2017 saakka Juvan Kuninkaankartanon galleriassa.

Muinaiskoru vuosisatojen takaa

Juvan Partalan Kuninkaankartanon ympäristöstä kesällä 2016 arkeologisissa kaivauksissa löytynyttä ainutlaatuista ristiriipusta on ryhdytty kutsumaan ”Juvan ristiksi”.

Täältä löytyy lisää tietoa Partalasta, Partalan historiasta sekä Partala – hankkeesta.

Juvan risti

Ristin koristelussa yhdistyy sekä ristisymboliikka että kansanomainen ornamentiikka. Kauttaaltaan koristelulle ristille ei tunneta muualta vastinetta. Sen omaperäinen korostelu viittaakin paikalliseen valmistukseen.

Esine on ajoitettu rautakauden loppupuolelle, savokarjalaiseen ristiretkiaikaan 1100 – 1300-luvuille. Riipus on valamalla valmistettu tina-hopea-kupariseoksesta ja sen koko on noin 4 x 3,5 cm.

Juvan rististä muotoutui heti sen löytymisen jälkeen ”Juva 575” -vuoden tunnus. Juhlavuodelle haluttiin yhtenäinen ja paikallinen ilme, joka samalla kuvaa pitäjän pitkää historiaa. Ainutlaatuisena löytönä tämä riipus on juuri sellainen.

Muinaiskorun mukaan tehty koru.

Alkuperäisen löydön mukaan tehtyä korua voi tilata Suomen Muinaistutkimuksen Tuki ry:ltä elokuun 2017 loppuun asti. Korua saa joko pronssisena pronssiketjulla tai nyörillä tai hopeisena hopeaketjulla tai nyörillä. Ennakkoon tilatut korut toimitetaan lokakuussa.  Koruahan voisi tilata jollekin vaikka joululahjaksi.

Tässä ohje sekä linkki Juvan ristin tilaamiseen. Pronssista Juvan ristiä nahkanauhalla saa voi ostaa myös Juvan kunnantalon yhteispalvelupisteestä vuoden 2017 loppuun saakka. Ostamalla korun tuet alueen arkeologista tutkimusta.

Juvan Tryffelikeskus

Partalan Kartanon alueella toimii myös Juvan Tryffelikeskus . Juvan Tryffelikeskus on avoinna yleisölle torstaisin ja perjantaisin klo 11 – 14 toistaiseksi. Juvan Tryffelikeskuksessa on  myynnissä tryffelituotteita sekä tryffelitammen taimia.

Juvan Tryffelikeskus järjestää Tryffelisafareita ja Tryffelin metsästystä oman koiran kanssa. Tapahtumia järjestetään aina lokakuun 2017 loppuun asti.

Parasta Partalasta syysmarkkinat Juvalla 10.9.2017

Syysmarkkinoilla on myynnissä koruja, käsitöitä, leivoinnaisia ja satokauden tuotteita. Lounas tarjolla Partalan Kuninkaankartanon ravintolassa.

Suosittelen lämpimästi päiväretkeä Juvan Partalaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Herkuttele paikallisella kalalla

Järvien ympäröimän Savonlinnan suosituin raaka-aine lienee muikku. Paistettua muikkua löytyy ainakin kesäaikana lähes jokaisesta ravintolasta. Oma vieno haaveni on, että muikkua opittaisi käyttämään…

Näytä lisää
Savonlinna

Uusi koti Saimaa-näköalalla

Saarille rakennettu Savonlinna on luonnosta, vedestä ja rauhasta pitävän ihmisen paratiisi. Sininen Saimaa välkehtii lähes joka paikassa. Palveluja on tarjolla riittävästi ja elämänmeno…

Näytä lisää
Savonlinna

Upeana pikkujouluihin

Olipas hauska työpäivä eilen. Kuvattiin nimittäin Muotitalo Pukin pikkujouluvaatteita Wanhalla Casinolla ja vähän uudellakin. Malleiksi sain tällä kertaa Muotitalon upean vakiokasvon Emmin lisäksi…

Näytä lisää
Rantasalmi

Hotel & Spa Resort Järvisydämen Järvikylpylä taipuu moneen

Jokos olette käyneet tutustumassa uuteen upeaan Järvikylpylään Rantasalmella? Minä olen käynyt jo pariinkin otteeseen, ja on pakko todeta, että kokonaisuus on kyllä huikea….

Näytä lisää
Savonlinna

Lähiruokaa ja lämmintä palvelua linnan kupeessa

Minulle paras hetki Savonlinnan alkukesässä on se, kun keskustan lukuisat terassiravintolat avaavat pitkän talven jälkeen ovensa. Tuntuu, että Savonlinna herää henkiin, ja on…

Näytä lisää

Tehhään yhessä on yläsavolaista kulttuuriyhteistyötä

Ylä-Savosta löytyy juurevaa savolaisuutta, mutkatonta tekemisen meininkiä ja vahvasti suomalaiseen kulttuuriin vaikuttaneita ihmisiä ja ilmiöitä. Omaleimainen kulttuuri on edelleen osa aitoa elämää Iisalmessa,…

Näytä lisää