Johanna Oraksen taidekurssi Hotelli Punkaharjussa

Julkaistu -

Kertakaikkisen upea ja monella tapaa ikimuistoinen viikonloppu takana. Osallistuin jo toistamiseen Johanna Oraksen taidekurssille, tällä kertaa Hotelli Punkaharjussa. Osasin siis odottaa mukavaa viikonloppua, mutta täytyy sanoa, että kaikki odotukset kyllä ylittyivät reilusti. Viikonloppu oli täynnä hienoja kokemuksia, valloittavia tarinoita, inspiroitumista upeasta harjuluonnosta, upeaa ruokaa ja mahtavaa seuraa. Vaikka kyse oli taidekurssista, oli kokonaisuus se mikä teki viikonlopusta niin hienon.

Hotelli Punkaharjun ikkunoista avautuu inspiroiva harjumaisema.

Hotelli Punkaharju sopii erinomaisesti taidekurssin järjestämiseen, sillä mikä voisikaan inspiroida enemmän kuin hotellia ympäröivä Punkaharjun huikea kansallismaisema punarunkoisine mäntyineen. Itse hotellikin on kuin runsas taideteos. Tyylikäs sisustus, harmoninen värimaailma ja mielenkiintoiset yksityiskodat antavat ajatuksen ruokaa ja virittävät aistit äärimmilleen. Ja entäs sitten hotellin ruoka-annokset, jotka tarjoavat elämyksiä kaikille aisteille. Ne ne vasta kulinaristille taidetta ovatkin.

Pääsimme maalaamaan hotellin tunnelmalliselle verannalle.
Punkaharjulainen Johanna maalasi tyttärensä ottaman kauniin valokuvan.
Janne saapui kurssille Helsingistä ja Liisa Turusta.

Kurssille osallistui kymmenkunta hyvinkin erilaista ja erilaisista lähtökohdista maalauksesta kiinnostunutta henkilöä. Itse olen maalannut todella vähän. Itse asiassa maalasin elämäni ensimmäistä kertaa reilut kaksi vuotta sitten juuri Johannan kurssilla. Sain siitä sellaisen kimmokkeen, että päädyin kansalaisopistoon maalauskurssille yhdeksi talveksi. Jostain syystä tällainen kurssi ei oikein tuntunut omalta. Kun näin, että Johanna järjestää taas Punkaharjulla kurssin, päätin että nyt voisi olla hyvä hetki lähteä testaamaan josko inspiraatio löytyisi uudelleen muutaman vuoden jälkeen.

Kurssille osallistuakseen ei siis tarvitse olla asian harrastaja, vaan aito kiinnostus taidetta kohtaan riittää. Osa osallistujista harrastaa toki vakavasti maalaamista, ja he tulivatkin paikalle saadakseen lisäoppia Johanna Orakselta. Sain itsekin Johannalta monta hyvää vinkkiä maalaamiseen, mutta silti koin, että parasta oli vaan päästä vähän irrottelemaan, tehdä jotain mitä en normaalisti tee. Astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Punkaharjulainen Väinö maalasi ensimmäisen kerran öljyväreillä.
Hektor ”Hege” Hoyer oli kurssin nuorin osallistuja ja kovin tsemppari.

Tällä kertaa meillä oli mukana myös kaksi harvinaisen reipasta nuorta miestä, jotka pitivät ensimmäistä kertaa elämässään sivellintä kädessään, mutta tekivät tosi hienot maalaukset. Nuorin osallistuja oli 9-vuotias ja vanhin yli 60-vuotias eli ikähaitari oli varsin laaja, mutta tuntui kuin olisimme olleet viikonlopun ajan yhtä suurta perhettä.

Välillä laitettiin lauluksi
Johanna oraksen taidekurssi

Kurssi kesti siis koko viikonlopun. Perjantaina lirutettiin kankaat, lauantaina aloitettiin maalaaminen ja sunnuntaina vielä viimeisteltiin taulut ja pidettiin kurssin loppunäyttely. Iltaisin vietettiin aikaa mielenkiintoisten keskustelujen ja hyvän ruuan äärellä.

Ruoka kuin taideteos

Hotelli Punkaharjusta ei voi puhua maitsematta ruokaa. Viikonloppuun mahtui niin huikea makujen ilotulittelu, että hymyilyttää vieläkin. Olipa kyse aamiaisesta, lounaasta tai viiden ruokalajin illallisesta, oli aina lupa odottaa uusia ja mielenkiintoisia makuja. Hotellin keittiömestari Mikko Lahtinen taikoo sienistä ja yrteistä aivan käsittämättömiä makuyhdistelmiä ja asettelee ne lautaselle niin kuin tekisi taideteosta.

Keittiömestari Mikko Lahtisen annokset ovat taideteoksia.
Rapeaksi paistettua kuhaa ja kyssäkaalia.
Aamiaisella ja lounaalla herkuteltiin kanttarelllipateella.
Huokailuttavan hyvä jälkiruoka.

Ruuan lisäksi uuressa roolissa on myös itse tunnelma ja ne huikat tarinat, joita saimme illallisen aikana kuulla. Perjantaina illallisen yhteydessä Johanna maalasi taulun hotellista kerätyistä esineistä ja hotellin omistaja Saimi Hoyer ja Johanna kertoivat mielenkiintoisia tarinoita uriensa varrelta. Ei ole aina helppoa olla kaunis ja menestynyt uranainen, mutta hyvällä pelisilmällä selviää kiperimmistäkin tilanteista. Ja mikä yllätys olikaan, kun Reijo Oras kajautti meille komeasti muutaman serenadin. Joku saattaa tietääkin, että Reijolla oli menestyksekäs laulajan ura nuorempana. Johanna ja taidemaailma vetivät kuitenkin pidemmän korren ja laulaminen sai jäädä.

Johanna maalasi illan aikana taulun hotellista kootuista tavaroista.
Johannan ja Saimin ilta. Huimia tarinoita huikeiden urien varrelta.
Reijo Oras yllätti meidät upealla äänellään.

Taide vapauttaa

Pakko todeta, että taiteella näyttää olevan jonkinlainen vapauttava voima. Kävimme viikonlopun aikana monta syvällistä keskustelua, ja kurssin osallistujatkin halusivat jakaa toisilleen mitä erilaisempia kokemuksia ja tunteita. Taisipa siinä keskustelujen lomassa vierähtää kyynel jos toinenkin, siksi syvällä käytiin välillä. Mutta niin kuin Saimi totesi, koskaan ei voi tietää mitä tunnelmia Hotelli Punkaharju tarjoaa. Syvällisiä keskusteluja, yllätysesiintyjiä, unohtumattomia kohtaamisia ja paljon paljon muuta.

Punkaharjulla jo pari viikkoa asustellut upea lapinpöllö kävi tervehtimässä meitä.

Oma tuotokseni.
Johanna ja kurssilaisten maalaukset.
Kurssin päätösjuhla.
johanna oraksen taidekurssi

Tervetuloa Punkaharjulle

Johanna Oras juhlii tänä vuonna 25-vuotis taiteilijataivaltaan. Taidekartano Johanna Oras avaa ovensa 16.6. ja näyttelyyn on koottu valikoituja paloja Johannan huikealta uralta. Kannattaa siis käydä tutustumassa näyttelyyn kesän aikana.

Kannattaa käydä tutustumassa myös Hotelli Punkaharjun tapahtumakalenteriin, joka on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia. Seuraava Johanna Oraksen taidekurssi järjestetään syksyllä 21. – 23.9. Jos mielit mukaan niin kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pikaisesti. Paikkoja on rajoitettu määrä ja meidän kurssilta on jo osa ilmoittautunyt myös syksyn kurssille. Minä aion olla siellä myös.

3 kommenttia artikkeliin “Johanna Oraksen taidekurssi Hotelli Punkaharjussa”

  • Aivan ihanalta näyttää. Antaisin yhden ehkä kokeilemisen arvoisen vinkin hotellin hiljaisempiin päiviin: ikonimaalausretriitti.
    Olen itse osallistunut Tikkurilan seurakunnan ikonimaalausretriittiin peräti kolme kertaa. Paikat varattiin ihan heti. Olimme kurssikeskuksessa viikonlopun, jonka aikana kokenut ikonimaalari opasti meitä tässä ihanan meditatiivisessa taidossa. Puualustat oli valmiiksi käsitelty, ja laitettu valmiiksi pöydille kunkin eteen. Kaiken muun rekvisiitan opettaja toi mukanaan. Taustalla soi hiljaisena ortodoksinen kirkkomusiikki eikä puhetta sallittu, paitsi opettajan kanssa neuvoja kuiskaten. Opettaja tietenkin kertoi, mitä kulloinkin tehtiin. Välillä syötiin, kahviteltiin ja taas jatkettiin maalaamista. Jokainen sai siunausta vaille valmiit ikoninsa tuon viikonlopun aikana tehdyksi.

    Hei Anne, kiitos kommentista. Minäpäs välitän tämän Hotelli Punkaharjun väelle.

  • …sen verran vielä, että ikonimaalaus on todella suosittua ja esim. täällä Vantaalla kaikki kurssit ovat täynnä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Savonlinnan viehättävät puutalot

Savonlinnassa ei ole valitettavasti säilynyt hyvin paljon vanhaa, mutta se vähä mikä on säilynyt, on sitäkin kauniimpaa ja viehättävämpää. Koostimme kaupunkilaisille ja täällä…

Näytä lisää
Puumala

Jännittäviä hetkiä Sahanlahden pakopelihuoneessa

Seisomme jännittyneinä Sahalanlahden museon tiloissa ja kuuntelemme tarkalla korvalla opastusta tulevaa seikkailua varten. Yhtäkkiä puhelin soi. Tuijotan puhelinta ihmeissäni, mutta pakkohan siihen on…

Näytä lisää
Savonlinna

Pukeutumisvinkkejä Savonlinnan oopperajuhlille

Jokakesäinen pulma Savonlinnassa, kuinka pukeutua Savonlinnan Oopperajuhlille. Voiko laittaa päälle iltapuvun vai pitäisikö tyytyä johonkin arkisempaan? Oopperajuhlilla ei ole virallista pukeutumiskoodia eli periaatteessa…

Näytä lisää
Punkaharju

Taidekartano Johanna Oras valmistautuu kesään

Kävin viime viikolla jututtamassa Johanna Orasta ja kyselemässä millä mielin tämä ihanan eloisa taiteilija valmistautuu tulevaan juhlakesään. Johanna viettää nimittäin tänä kesänä 25-vuotista…

Näytä lisää
Savonlinna

Viisi vinkkiä Savonlinnan Oopperajuhlille

Yksi Savonlinnan kesän kohokohdista on Savonlinnan Oopperajuhlat. Minultakin kysellään usein mitä erilaisimpia oopperaan liittyviä kysymyksiä, pääsääntöisesti pukeutumisvinkkejä, ravintolasuosituksia ja mitä muuta kivaa oopperamatkan…

Näytä lisää
Savonlinna

Taiteilijaelämää Suomen kansallismaisemassa

Taidekartano Johanna Oras on kertakaikkisen viehättävä paikka. Henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa ja legendaarisen harjumaiseman syleilyssä sijaitseva Taidekartano kutsuu vierailijat aidosti mukaan taiteen kiehtovaan maailmaan. Maalausten…

Näytä lisää