Suuria tunteita Olavinlinnassa

Julkaistu -

Kun asuu Savonlinnassa ja tekee matkailujuttuja työkseen, on ihan selvää, että oopperasta muodostuu tärkeä osa elämää. Ensimmäinen oopperakokemukseni taisi olla joskus 18-vuotiaana. Muistan vieläkin Olavinlinnan hienon tunnelman, Taikahuilun värikkäät lavasteet ja ihmeellistä kyllä, muistan tarkalleen, mitä minulla oli päälläni oopperassa. Ihan heti en tosin jäänyt oopperakoukkuun, vaikka esitys tekikin lähtemättömän vaikutuksen.

Olavinlinnaan

Vuosien saatossa ooppera on tullut yhä tärkeämmäksi osaksi elämääni tai ehkä tarkemmin sanottuna kesiäni. En edes muista kesää, jolloin en olisi oopperatunnelmasta Olavinlinnassa nauttinut. Matkustan paljon ja käyn mielelläni myös matkoilla oopperassa, mutta yrityksistä huolimatta en ole vielä löytänyt Savonlinnan Oopperajuhlien vertaista oopperakokemusta. Enkä väitä lainkaan, etteikö muualla osattaisi tehdä oopperaa, mutta Olavinlinna oopperanäyttämönä on vain yksinkertaisesti ainutlaatuinen. Olen nauttinut Verdistä Metropolitanissa, vuodattanut kyyneleitä La Scalassa ja innostunut Marinskissa, mutta Olavinlinnassa koetut tunnemyrskyt ovat aivan omaa luokkaansa.

fb2

Jo pelkästään Olavinlinnaan astelu on joka kerta tunteita herättävä kokemus. Linnan jykevät keskiaikaiset muurit kätkeävät sisäänsä monta traagista tarinaa ja kuiskivat salaisuuksia vieraiden korviin. Muuriin elävältä haudatun neidon tarina koskettaa ja linnan perustajan Erik Akselinpoika Tottin patsas herättää ansaittua kunnioitusta.

Matti Salminen Boris Godunovina.
SavonlinnanOopperajuhlat2

Hyvä ohjaaja antaa linnan päästä oikeuksiina myös oopperanäyttämönä. Parhaimmillaan oppera ulottuu katsomoon saakka, ja koko esityksen tunneskaala iskeytyy täydellä voimalla katsojan ihon alle. Sitä kyynelten määrää kun Madama Butterfly antaa lapsensa Pinkertonille ja tappaa itsensä. Se tunne, kun Tristan ja Isolde, yksi Savonlinnan oopperajuhlien historian pisimmistä oopperoista, loppuu ja tekisi mieli huutaa, että ei saa vielä lopettaa. Tai kahden suuren, Matti Salmisen ja Leif Segerstamin, yhteiset koskettavat jäähyväiset viime kesän Boris Godunovissa. Näistä tunteista ei vaan saa koskaan tarpeekseen.

Ooppera on aina täysivaltainen elämys

Minulle ooppera ei ole koskaan pelkkä ooppera, vaan täysivaltainen elämys kaikille aisteille. Elämyksen aloittaa tavallisesti ruokailu jossain kesäterassilla. Olen itse niin ihastunut Wanhaan Savonlinnaan eli Olavinlinnan alueeseen, että useimmiten käyn päivällisellä juuri linnan kupeessa. Oma oopperailtojen suosikki on vanhassa puutalossa sijaitseva Linnakrouvi, joka tarjoaa viehättävien puitteiden lisäksi hyvää ja kaunista ruokaa.

Kaunista ja hyvää Linnakrouvissa.
Linnakrouvi

Toinen mukava tapa aloittaa oopperailta on käydä risteilyllä ja rantautua linnaan Olavinlinnan takalaiturin kautta. Savonlinna on erityisen viehättävä kaupunki juuri vesiltä katsottuna ja toisaalta linnasta tulee nähtyä ihan uusi puoli kun ei tule sisään pääovien kautta.

Laivalla Olavinlinnaan

Valmistaudu hyvin

Olen vuosien saatossa todennut, että mitä paremmin valmistaudun oopperaa varten, sitä enemmän siitä nautin. Vähintä mitä voi tehdä, on lukea libretto ennakkoon, mutta ehdottomasti parhaiten oopperaan pääsee sisälle teosesittelyjen kautta. Kun ammattilainen kertoo oopperan synnystä, säveltäjän suhteesta oopperaan ja oopperan kulusta, avautuu aivan uudenlainen maailma. Osaat etsiä oopperasta juuri ne kiinnostavimmat kohdat ja ymmärrät paremmin pienetkin nyanssit, jotka voisivat muuten mennä täysin ohi.

Teosesittelyt järjestetään maakuntamuseossa.
Teosesittelyt järjestetään maakuntamuseossa.

Savonlinnan kesäyliopisto järjestää jokaisena oopperailtana teosesittelyn Riihisaaressa maakuntamuseolla.

Oopperan jälkeen

Ooppera ei koskaan pääty siihen kun kapellimestari laskee tahtipuikkonsa. Hyvästä oopperaelämyksestä kiittäminen on kiinteä osa oopperaa. Ihmiset tömistelevät jalkojaan ja huutavat seisoaltaan bravo-huutoja. Vierailevat oopperatalot kehuvat usein juuri sitä, kuinka Olavinlinnan yleisö elää mukana koko esityksen ajan.

Olavinlinna2

Olavinlinnasta on mukava poistua kesäiseen pimenevään iltaan kaikessa rauhassa ja kansainvälistä tunnelmaa fiilistellen. Kuljeskella rantoja pitkin ja istahtaa viinille tai syömään johonkin lukuisista rantaterasseista. Hyvässä lykyssä paikalle saapuu myös oopperakuoro ja kajauttaa ilmoille tunnettuja oopperasäveliä. Savonlinnan heinäkuisessa illassa voi tapahtua melkein mitä tahansa.

Tulevan kesän odotukset

Tulevan oopperakesän henkilökohtaiset ennakkosuosikit ovat Janáčekin Kuolleesta talosta ja Verdin Otello. Otello nousi suosikkilistalle, kun kuulin Club Opera -tilaisuudessa Minna Lindgrenin loistavan teosesittelyn. Otellon tarina meni samantien luihin ja ytimiin. Sitä vaan mietin, että jos pelkkä teosesittely saa kyyneleet silmiin, niin Olavinlinnaan on varmasti varattava kassillinen nenäliinoja.

Kuolleesta talosta 2

Kuolleesta talosta on kiinnostava erityisesti siksi, että se perustuu yhden suosikkikirjailijani Fjodor Dostojevskin teokseen. Odotan suurella innolla minkälaisiin sfääreihin Dostojevskin syvällinen ja pohtiva tyyli nousee oopperan keinoin.

Olisipas mukava kuulla minkälainen on sinun paras tai ikimuistoisin oopperakokemuksesi. Jos vain viitsit, niin jätä oma kokemuksesi viestikenttään.

Nähdään Olavinlinnassa ensi kesänä! Liput saat helpoiten Oopperajuhlien verkkokaupasta.

Oopperakuvat: Savonlinnan Oopperajuhlat

2 kommenttia artikkeliin “Suuria tunteita Olavinlinnassa”

  • 16.3.2016 klo 21:38 Soila Stigzelius

    Kiitos Pia, olit tiivistänyt osuvasti Savonlinnan oopperakesän tunnelman. Itsellä on niin valtavasti muistoja, koko nuoruus oli oopperan ympärillä niin ihanaa! Monet kesät kuorossa, ompelimon kesätyttönä, pukijana, apuna maskeeraamossa ja lehdistötoimistossa antoivat kokemusta ja taitoja koko elämään. Kuoroharrastus jatkuu tänäkin päivänä Jyväskylän oopperassa ja ystäviä on tullut paljon matkan varrelta. Joka kesä palaan linnaan nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Kaikki tunteeni ovat suuria, mutta Martti Talvela Viimeisten kohtausten Paavona asetelmassa taivaan auki olevalle portille viulujen soidessa on ylittämätön kokemus!

    16.3.2016 klo 21:41 Soila.Stigzelius

    Korjaus Viimeisten kiusausten ja asetelmassa (ennakoiva teksti temppuilee) Soila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Juvan Optiikassa on tyylipäivä joka päivä

Pistäydyin viime viikolla Juvan Optiikan Savonlinnan liikkeen Tyylipäivässä ihailemassa ja kokeilemassa asiantuntijoiden opastuksella syksyn uusia silmälasien kehysmalleja. Syksyllä, kun ulkona on päivälläkin harmaata…

Näytä lisää
Savonlinna

Merkkioutlet – shoppailijan paratiisi

Kesäkaupunki Savonlinna on herännyt taas eloon ja sykkii ihanan kansainvälistä tunnelmaa. Matkailijat täyttävät keskustan kadut ja kauppojen valikoimat ovat parhaimmillaan. Savonlinnaan aukeaa kesäisin…

Näytä lisää
Savonlinna

Kudontaretriitti Saimaan rannalla

Oletko kuullut koskaan kudontaretriitistä? Älä välitä, en minäkään ennen eilistä. Mutta heti kun kuulin mistä on kyse, innostuin asiasta aivan valtavasti. Ajattele vaikka,…

Näytä lisää
Savonlinna

Äänimaljahierontaa Ruususessa

Tänään pääsin kokeilemaan jotain itselleni ihan uutta juttua, nimittäin äänimaljahierontaa kauneuskeskus Ruususessa. Koska en ollut kuullut hoidosta koskaan aikaisemmin, ei minulla ollut sen…

Näytä lisää
Savonlinna

Asu kuin paikallinen

Jos haluat vaihtelua hotellielämään niin suosittelen vuokraamaan Savonlinnan keskustasta yksityisasunnon. Täällä se onnistuu helposti, sillä savonlinnalaisilla on tapana antaa omia asuntojaan vuokralle etenkin…

Näytä lisää
Juva

Partalan Kuninkaankartano Juvalla

Juvalla sijatsevassa Partalan Kuninkaankartanolla on pitkä historia. Juvan Partala on ollut olemassa jo keskiajalla. Kustaa Vaasa perusti 1550 -luvulla kuninkaankartanoita malli- ja hallintotiloiksi,…

Näytä lisää