10 hyvää syytä tulla talvilomalle Savonlinnaan

Julkaistu

Savonlinna tunnetaan mahtavana kesäkaupunkina, mutta uskallan kyllä väittää että tänne kannattaa suunnata askeleensa myös talvilomalla. Talvinen Saimaan järviluonto on huumaavan kaunis ja tekemistä riittää niin ulkoilun kuin kulttuurinkin saralla. Tässä kymmenen hyvää syytä tulla Savonlinnaan myös talvilomalla.

1. Satumainen Olavinlinna

Olavinlinna on upea ympäri vuoden, mutta erityisen viehtättävä se on pakkaspäivinä linnan virrasta kohoavan huurun keskellä.

Satumainen Olavinlinna pakkaspäivänä.
Talvilomalle Savonlinnaan

2. Riihisaari ja Linnankatu

Wanhan Savonlinnan eli Linnankadun ja Riihisaaren talvinen tunnelma on satumainen. Tällä alueella voit ihastella omalaatuisen tunnelman lisäksi perinteistä Savonlinnaa. Riihisaaressa sijaitsee myös Savonlinnan maakuntamuseo. Kahvilla kannattaa poiketa vanhassa kauniissa puutalossa sijaitsevassa Saima-kahvilassa.

Savonlinnan maakuntamuseo sijaitsee Riihisaaressa.
Talvilomalle Savonlinnaan

3. Huikeat retkiluistelureitit

Talvisen Savonlinnan parasta antia ovat seudun huikeat retkiluistelureitit. Mikään ei ole niin hienoa kuin viilettää pitkin jäistä Saimaata retkiluistimet viuhuten ja tukka hulmuten. Pisimmät ylläpidetyt reitit löytyvät Oravi-Rantasalmi-väliltä ja Punkaharjun Tuunaansaaresta. Näistä pisteistä saa myös luistimia ja muita talviurheiluvälineitä vuokralle. Keskustan alueella, Pullinlahdella on talkoovoimin ylläpidetty, erittäin suosittu muutaman kilometrin mittainen luistelureitti.

Savonlinnassa on mahtavat retkiluistelureitit.
Talvilomalle Savonlinnaan

4. Lumikenkäpuisto kansallismaisemassa

Lumikengillä pääset nauttimaan sellaisista talvisista luontoelämyksistä, joita on lähes mahdoton muuten kokea. Punkaharjun harjualueella ja lähimaastoissa on kahdeksan upeaa ja selkeästi merkittyä lumikenkäreittiä.

Lumikengillä pääsee hienoihin paikkoihin.
Talvilomalle Savonlinnaan

Reittivalikoimista löytyy vaihtoehtoja kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Helpommilla reiteillä ei tarvita aikaisempaa kokemusta lumikenkäilystä. Vaikeimmat reitit tarjoavat haasteita myös kokeneimmille kuntoilijoille ja luontoseikkailijoille.

5. Mahtava latuverkosto

Savonlinna on murtomaahiihtäjän paratiisi. Keskustan lähellä on paljon latuja ja erityisesti Aholahden hiihtokeskuksen ladut pidetään erittäin hyvässä kunnossa. Toisinaan hiihtämään pääsee jopa pitkälle toukokuulle. Myös Punkaharjulla on hyvä latuverkosto.

6. Monipuoliset lomakylät

Jos tykkäät harrastaa luontoaktiviteetteja, kannattaa ehdottomasti viettää talviloma jossakin seudun mukavista lomakylistä. Oman mökin rauhassa voi nautiskella takkatulen loimusta ja Saimaa-tunnelmasta. Mökkien pihasta pääsee suoraan talviaktiviteettien pariin.

Kuva: Punkaharju Resort
Talvilomalle Savonlinnaan

Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. Hotel & Spa Järvisydän, josta löytyy erilaisia mökkejä, huviloita ja myös uusi elämyshotelli, Punkaharjun retkiluistelureitin vieressä sijaitseva Punkaharju Resort, kahden kansallispuiston välissä sijaitseva idyllinen Saimaa Holiday Oravi ja Loikansaaren lomamökit, jonka pihapiirissä pääsee hiihtämään ja luistelemaan.

7. Savonlinnan teatteri

Savonlinnan teatteri tarjoaa korkeatasoisia esityksiä Savonlinnasalissa. Tämän syys- ja talvikauden ohjelmistossa on romanttinen komedia Tukkijoella ja revyy Soittokielto.

8. Ihanat kahvilat

Savonlinnan kahvilatarjonta on jopa yllättävänkin hyvä. Tunnelmallisin talvikauden kahvila lienee Linnankadulla sijaitseva Saima-kahvila. Tarjoilujen osalta oma suosikkini on Auvisenrinteessä sijaitseva Cafe Uniikki, josta saa aivan ihanaa itsetehtyä Britakakkua. Ja viehättävä kahvilakokemus löytyy myös Kerimäeltä. Aivan maailman suurimman puukirkon kupeessa sijaitsee kahvila Katrianna, jossa todella panostetaan hyvään ruokaan ja maistuviin leivonnaisiin. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Ja samallahan tulee katsottua se kirkkokin.

Ihania Britakakkuja Cafe Uniikissa.
Talvilomalle Savonlinnaan

9. Metsämuseo Lusto

Oma ehdoton suosikkini Savonlinnan museotarjonnassa on Punkaharjulla sijaitseva Metsämuseo Lusto. Lustossa pääsee tutustumaan suomalaiseen metsähistoriaan ja metsän valtavaan merkitykseen meille suomalaisille. Perusnäyttelyjen lisäksi Lustossa on useita vaihtuvia näyttelyjä. Kannattaa käydä siis useamminkin.

Metsämuseo Lusto.
Talvilomalle Savonlinnaan

10. Ihastuttuvia käsityöläisputiikkeja

Savonlinnasta löytyy ihania Craft & Design- verkoston käsityöläisputiikkeja kuten HuruShop vanhalla rautatieasemalla, TaitoShop Puistokadulla, Kuvikas satamassa, Korumo miljoonatalossa ja Ateljee Kaisa Turtiainen Linnankadulla. Kaupungin laidalla Pihlajaniemessä työskentelee seppä Teppo Nousiainen, jolle on valmistumassa uusi upea paja ja putiikki kurssitiloineen. Lisäksi Loikansaaren lomamökkien vastaanotossa palvelee pieni käsityökauppa Kartanon Putiikki.

Sulokas

Putiikkikierroksella saa katsauksen paikallisesta käsityömuotoiluosaamisesta ja voi shoppailla itselleen ja tuliaisiksi laadukkaita paikallisia tuotteita. Verkoston liikkeissä palvelevat taitajat itse ja heillä onkin paljon kerrottavaa tarinoista tuotteiden takaa. Craft & Design- verkoston putiikit toimivat mitä hurmaavimmissa kaupungin vanhoissa taloissa. Putiikkikierroksella pääsee näin samalla ihastelemaan Savonlinnan vanhaa rakennuskantaa.

Tutustu Savonlinnan muuhun talvitarjontaan Visit Savonlinna -sivuilla.

4 kommenttia artikkeliin “10 hyvää syytä tulla talvilomalle Savonlinnaan”

 • 27.9.2015 klo 18:20 Esa Tynkkynen

  Puruveden muikku ja kalastusmatkailu yleensä. Moottorikelkkailu reitit esim. Puruveden ympäri.

 • 7.12.2015 klo 20:27 Marja-Liisa Korhonen

  Savonlinna tuo mieleen nuoruusmuistoja.

 • 27.1.2016 klo 10:24 Asko Vihavainen

  Latuverkostossa on kyllä paljonkin parantamisen varaa. Aholahden valaistu 6 km oli taas eilen surkeassa kunnossa. Se ajetaan ilmeiseti heti aamulla, päivällä kun tulee 10 cm lunta niin ei se ole syy tulla Savonlinnaan. Kilpaladut ei oikein kuntoilijalle sovellu.
  Kahviloita on illalla lähinnä Miekkoniemen Shell ja Mertalan Neste ja ABC.
  Riihisaaria ja Linnankatuja on joka kaupungissa, paljon ehjempiä kokonaisuuksia.

  Savonlinna on nykyiselläänkin, ihana leppoisa ja lupsakka lomailupaikka, mutta olet oikeassa että silmiä hivelevä kaupunkikuvaa, sympaattisen näköisiä ravitsemuspaikkoja ja rakentamisen Laatua kaivataan lisää. Mallia voi napata vaikka Porvoosta, Loviisasta, Pariisista (!) tai Yhdysvaltojen Cape Codista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Savonlinna

Ihana joulu Savonlinnassa

Miltä kuulostaisi ihanan helppo, valmis joulu kauniissa Savonlinnassa? Savonlinnan seudun lomakylät ovat täyttyneet jo usean vuoden ajan joulumatkailijoista. Kaunis talvinen saimaalainen satumaailma houkuttelee…

Näytä lisää
Savonlinna

Aktiivilomailua Saimaalla

Olipa taas aivan käsittämättömän hieno päivä Saimaalla. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja myötätuuli sekä upeassa kunnossa oleva, sinisenä hohkava luistelureitti siivittivät luistimet hyvään…

Näytä lisää
Punkaharju

Hei, mennään Punkaharjulle keilaamaan!

Hei, mennään Punkaharjulle keilaamaan! Punkaharjulla on erinomaiset puitteet tämän hienon urheilulajin harrastamiseen. En tosin aiemmin tiennyt ollenkaan, että Punkaharjulla on keilahalli ja ihan hieno…

Näytä lisää
Savonlinna

Pääsiäinen Savonlinnassa – rauhoittumista ja mukavaa tekemistä koko perheelle

Jos pääsiäissuunnitelmat ovat vielä auki, niin tässäpä muutama oivallinen lomavinkki juhlapyhiksi. Savonlinnan seutu tarjoaa aktiivilomailijalle paljon mukavaa tekemistä myös pääsiäisen aikaan. Retkiluistelureitit ovat…

Näytä lisää
Savonlinna

Koko perheen hauska Porokylä

Rantasalmelle, Hotel & Spa Resort Järvisydämen kupeeseen on avattu uusi koko perheen talvinen Porokylä. Päästiin eilen privaattivierailulle testaamaan uuden paikan palveluja. Porokylä on ihan…

Näytä lisää
Savonlinna

SaPKon matsissa

Vähän erilainen perjantai-ilta. Normaali syksyinen perjantai-iltani koostuu rantasaunasta, takkatulesta, hyvästä ruuasta ja lasillisesta punaviiniä. Enkä ihan pienillä myönnytyksillä ole valmis tätä kokonaisuutta vaihtamaan…

Näytä lisää