Ginimarinoitu hirvipaisti
Julkaistu - Pia BehmNyt on taas sellainen vaihe menossa, että tekee koko ajan mieli kehitellä uusia reseptejä. Johtuisiko vaikka siitä, että uusi kirja on otettu työn alle, ja siihen on tulossa uusia reseptejä? Tai voihan se olla, että kun Pihlajavesi antaa hyvin kalaa ja hirvimetsältäkin on tullut hyvin saalista niin raaka-aineet ovat sitä luokkaa, että kehittelyyn on aihettakin. Mene ja tiedä, mutta parin viimeisen viikon aikana on syntynyt jo useampikin aika kiva resepti.
Tänään päätettiin testata isänpäivän kunniaksi kuinka gini sopii hirven mausteeksi. Reseptin lähtökohtana oli oikeastaan Napue-gini ja Napuesta tehtävän GT:n raaka-aineet eli rosmariini ja puolukka. Tai virallinen lisuke lienee karpalo, mutta minusta puolukka ajaa saman asian. Kun vielä löydettiin eilen päivälenkillä kypsiä katajanmarjoja, niin ainekset alkoivatkin olla kasassa. Reseptin kirjoittaminen on vaan hieman haastavaa, sillä huomasin, että käytiin kumpikin vuoron perään lisäilemässä lihaan jotain eli ihan en voi olla varma onko tässä kaikki mitä paistista lopulta löytyi.
Ginimarinoitu hirvipaisti
Hirvenpaisti
Loraus Napue-giniä
Tuoretta rosmariinia
Soijaa
Suolaa ja pippuria
Hyppysellinen kuivattua nokkosta tai muita yrttejä
Puolukkaa
Katajanmarjoja (8 – 10 kpl)
Yrttinen oliiviöljy
Otettiin paisti pakastimesta sulamaan jo edellisenä päivänä. Kun paisti oli sulanut, maustettiin se soijalla, suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä ja annettiin marinoitua yön yli. Nostin paistin lämpimään ja paistopäivän aamulla ja lorautin päälle giniä ja oliiviöljyä ja peitin lihan rosmariinilla ja murskatuilla katajanmarjoilla.

Iltapäivällä paistiin otettiin pinta paistinpannulla ja laitettiin se uunivuokaan. Pannu huudeltiin kuumalla vedellä ja vesi lisättiin paistin päälle vuokaan kuivatulla nokkosella, katajanmarjoilla ja puolukalla höystettynä. Lientä on hyvä olla sen verran, että noin kolmannes paistista on liemessä. Tässä vaiheessa voi vielä rouhia pippura ja suolaa lihan pintaan. Lihamittari kiinni ja paisti uuniin siksi ajaksi, että mittari näytti 62 astetta. Tämä on makuasia, mutta minusta liha olisi voinut olla vielä himpun raaempaa, esim. 60 asteista. Tämä siksi, että liha laitetaan vielä hautumaan folion sisään 10 – 20 minuutiksi, ja liha jatkaa sinä aikana kypsymistä. Ennen kuin laitoin lihan hautumaan folioon, päällystin sen rosmariinilla. Tästä johtuen lihassa oli todella ihana rosmariinin maku.

Lihasta tuli todella hyvää, mutta gini siinä ei maistunut lainkaan. Pitää ensi kerralla kokeilla niin, että laittaa giniä reilummin. Sen ei tarvitse maistua paljon, mutta pieni häivähdys voisi olla paikallaan.
Seesamibroileria
Vuoden vaihteessa aloitettu uusi kevyempi elämä on tuonut broilerin yhä vahvemmin keittiöömme. Olen jostain syystä aikaisemmin käyttänyt broileria harvakseltaan, mutta osana uutta elämää…
Kuusenkerkkäpesto
Kielen päällä maistuu metsä. Puhdas, selkeä ja aito suomalainen maku. Maku, joka on minulle ihan uusi. En ole nimittäin koskaan aikaisemmin tehnyt mitään…
Kuhakvenellit rapukastikkeessa
Pumpulinkeveät kuhakvenellit ja ihanan umaminen rapukastike kelpaisivat hienommankin illallisen alkupalaksi. Me teimme rapukastikkeen itse pyydetyistä ravuista, mutta yhtä herkullinen kastike tulee kaupan pakastealtaasta…
Matikkakeitto
Talven ensimmäinen matikkakeitto on nyt tehty. Tykkään kyllä ihan perinteisestäkin matikkakeitosta, mutta päätettiin kuitenkin tällä kertaa vähän tuunata perinteistä reseptiä. Ja täytyy sanoa…
Itse tehty kebab kahdella kastikkeella
Sain Facebook-kaverilta vinkin Mättömestarin blogista, josta löytyy kertakaikkisen mainio kebab-lihan ohje. Tämä kebab on tehty suoraan tuon Mättömestarin ohjeen pohjalta, mutta mausteita olen…
Hapanjuurileipä
Kenellekään lähipiirissäni ei ole varmastikaan jäänyt epäselväksi, että olen täysin hurahtanut hapanjuurileivän leivontaan. Leivontaharrastusta on takana vajaa vuosi, ja nyt alkaa pikku hiljaa…