Keittiöveitsikurssilla Puumalassa

Julkaistu -

Minulla oli viime kesänä ilo päästä tutustumaan Puumalassa sijaitsevaan Hanhiniittyyn ja sen emäntään Sannaan ja isäntään Marttiin. Hanhiniityssä järjestetään melontakursseja ja siellä on myös sepän paja, jossa Martti valmistaa komeita puukkoja ja tyylikkäitä keittiöveitsiä. Lisäksi Martti järjestää suosittuja puukkokursseja. Itse iskin pajalla vieraillessani silmäni upeisiin keittiöveitsiin ja kyselin, että milloinkas tällainen keittiöveitsikurssi sitten järjestetään. Ja niinhän siinä kävi, että ensimmäinen testikurssi järjestettiin tänä viikonloppuna. Täytyy sanoa, että arvostan suuresti sitä, kun yrittäjät kuuntelevat potentiaalisten asiakkaiden toiveita, ja olikin ihan selvää, että osallistun kurssille kun sain tiedon sen järjestämisestä.

Kurssilaiset työn touhussa
keittiöveitsikurssilla puumalassa

Tunnustettakoon heti aluksi, että en ole ikinä takonut, enkä noin ylipäänsä harrastanut mitään tekniseen työhön liittyvää. Muistan, että pienenä tyttönä minulla oli kovakin hinku kokeilla kaikenlaista nikkarointia, mutta erittäin laihoin lopputuloksin. Joskus nikkaroin tuolin, joka hajosi saman tien kun sen päälle istui ja joskus väsäsin hyllyn, joka hajosi saman tien kun sen päälle laittoi jotain. Kun näistä lähtökohdista lähtee keittiöveitsikurssille, niin voitte uskoa, että ihan vähän jännitti. Mutta toisaalta, olen aina tykännyt kokeilla uusia asioita ja mielellään vielä ammattilaisen opissa. Niin kuin kurssin opettaja Martti totesi: ”ei aina tarvitse alkaa opetella asioita sieltä helpoimmasta päästä”. Ja tällä kertaa ei tosiaankaan niin tehty, vaan hypättiin suoraan uima-altaan syvään päähän.

Ensikosketus taontaan.

Kurssi järjestettiin siis joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna siten, että perjantaina oli parin tunnin orientaatiojakso, jonka aikana sai jo jonkunlaisen käsityksen mitä viikonloppu tuo tullessaan. Lauantaina tehtiin veitsiosa ja sunnuntaina kahva. Kurssille osallistui kuusi henkilöä, mikä on maksimimäärä, että opettaja ennättää ohjata kurssilaisia. Tällä kertaa mukana oli sekalainen seurakunta oman pajan omistavista tyypeistä meihin, jotka eivät olleet koskaan takoneet mitään. Aluksi vähän mietitytti, miten näin eri tasoiset ihmiset voivat olla samalla kurssilla, mutta viikonlopun aikana selvisi, ettei siinä ollut todellakaan mitään ongelmaa.

Kukaan ei ole seppä syntyessään

Ensimmäinen kurssipäivä toi mukanaan lievän epätoivon. Pääosin siksi, että ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka rauta alkaa muokkautua oman vasaran alla. Ja eihän se ensimmäisillä iskuilla mitenkään hienosti muokkautunut. Sinnikkäästi kuitenkin jaksoin rautaa takoa, ja jossain vaiheessa rautamöhkäle alkoi muokkautua kutakuinkin haluttuun muotoon. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että ensimmäisen päivän jälkeen ei tuntunut kovinkaan uskottavalta, että saisin viikonlopun aikana tehtyä mitään, mikä muistuttaisi veistä edes läheisesti. Mutta voi miten väärässä olinkaan.

Veitsen teko alkaa ruodon taonnalla.
Kaksi keittiöveistä vaiheessa ensimmäisen päivän jälkeen.

Lauantaiaamuna ajelimme majapaikastamme Sahanlahti Resortista takaisin Hanhiniityn puukkopajaan. Päivän tavoitteena oli saada keittiöveitsen veitsiosa valmiiksi. Prosessi piti sisällään melkoisen määrän erilaisia työvaiheita. Oli takomista, veitsen rei´ittämistä, signeerausta, karkaisua ja päästöä. Minulle ihan vieraita termejä, jotka tulivat kuitenkin viikonlopun aikana tutuiksi.

Oman haasteensa työskentelyyn toi se, että työprosessit vaativat myös erilaisten työkalujen käyttöä, ja eihän minulla tietenkään ollut mitään kokemusta ko. työkaluista. Tässä vaiheessa täytyy antaa täysi tunnustus opettajalle, joka auttoi auliisti, ja oli juuri oikeaan aikaan paikalla kun alkoi tuntua siltä, että omat taidot loppuu. Ja toinen kiitos on annettava omalle miehelleni, sillä ilman hänen apuaan olisi viikonloppu ollut huomattavasti haastavampi. Itse asiassa saimme ihan erityismaininnan siitä, kuinka hienosti yhteistyömme toimi. Vinkkinä vaan pariskunnille, että tämä on hauska tapa viettää yhdessä viikonloppua. Ainakin silloin jos yhteistyö toimii hyvin 🙂

Yhdessä on mukava oppia uutta.
keittiöveitsikurssilla puumalassa

Silloin on taottava kun rauta on kuumaa

Silloin on taottava kun rauta on kuumaa -sanonta realisoitui viikonlopun aikana ihan todella. Kun pääsee takomaan ensimmäistä kertaa elämässään, niin ei välttämättä hahmota heti milloin rauta on sopivan kuumaa taottavaksi. Kylmää rautaa kun ei tunnetusti kannata takoa. Me teimme lauantaina juuri sen mokan, että taoimme alkuun ihan liian kylmää rautaa, ja siksi alkoi välillä tuntua, ettei homma etene laisinkaan. Mutta heti kun malttoi kuumentaa raudan riittävän kuumaksi, alkoi homma luistaa ihan uudella teholla. Vaan kantapään kauttahan se piti tämäkin oppia.

Rauta pitää olla riittävän kuumaa ennen takomista.
keittiöveitsikurssi puumalassa
Keittiöveitset lauantaipäivän työskentelyn jälkeen.

Sunnuntaina eli kurssin viimeisenä päivänä oli vuorossa puukon helotus ja kahvan valmistus. Jotenkin tämä vaihe tuntui huomattavasti helpommalta kuin terän takominen. Voi siihen toki vaikuttaa sekin, että alkoi jo pikkuhiljaa tottua työkaluihin ja tekemiseen. Ja niinhän siinä kävi, että meillä kaikilla kuudella osallistujalla oli veitset valmiina juuri siihen aikaan kun kurssiohjelmassa oli arvioitu.

Veitsen helaa pitää lämmittää prosessin aikana useamman kerran, jotta siitä saa muokattua haluamansa.
Kahvan hiontaa.
Keittiöveitsikurssi puumalassa
Lopuksi veitsien kahvat öljyttiin.
keittiveitsikurssi puumalassa

Onhan se ihan mahtava tunne, kun pidät viimein kädessäsi hienoa keittiöveistä ja voit sanoa tehneesi sen itse. Olkoonkin, että opettaja auttoi monessa paikassa ja muutama vaihe olisi jäänyt tekemättäkin ilman apua, niin kyllä tämä veitsi ihan omalta ja itse tehdyltä tuntuu. Ja olen kyllä ihan pirun ylpeä itsestäni, että tällaisen olen aikaiseksi saanut. Jos joku muukin tumpelo kiinnostuu tällaisesta kurssista, niin voin kyllä suositella lämpimästi. Vaikka prosessi tuntui välillä haastavalta, oli apu aina lähellä ja koko ajan  mentiin eteenpäin. Tärkeintä on hyvä asenne ja päätös siitä, että pitää yrittää kaikkea ja osata pyytää apua silloin kun sitä tarvitsee. Menkää ihmeessä kokeilemaan, viikonloppu on ihan mahtava kokemus. Eipä kuulkaas työasiat pyörineet kertaakaan päässä.

Valmis veitsi.
keittiöveitsikurssi puumala

Lisätietoja Hanhiniityn keittiöveitsi- ja puukkokursseista löydät Hanhiniityn nettisivuilta. Ensi vuoden kurssiaikataulut on nimittäin jo julkaistu. Ja jos et halua tehdä veistä itse, mutta haluat sellaisen itsellesi hankkia, niin sekin onnistuu helposti Hanhiniityssä. Opettajamme Martti nimittäin tekee myös myyntiin näitä upeita veitsiä. Lisätietoja löydät täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Savonlinna

Tehotiimi Punkaharjulla

Jälleen kerran hauska Tehotiimi-kisailu Punkaharjulla takana. Tästä ei kyllä enää voi helpommalla järjestää henkilöstön virkistyspäivää. Punkaharju Resortin väki oli miettinyt kaikki valmiiksi, meidän…

Näytä lisää
Savonlinna

Upeita juhlapaikkoja Savonlinnassa

Meiltä kysellään usein suosituksia Savonlinnan seudulla sijaitsevista juhlapaikoista. Niinpä päätimme tehdä kätevän listauksen, josta näkee yhdellä silmäyksellä minkälaisia vaihtoehtoja seudulta löytyy. Lista ei…

Näytä lisää
Savonlinna

Mukava työpäivä Järvisydämessä

Olipas kiva työpäivä eilen. Olin Hotel & Spa Resort Järvisydämessä kouluttamassa punkaharjulaisia matkailuyrittäjiä sähköisen markkinoinnin saloihin. Järvisydämessä on aina ollut hyvät kokoustilat, mutta…

Näytä lisää
Savonlinna

Kruunuklinikka tarjoaa avaimet parempaan elämään

Punkaharjulla, upeassa kansallismaisemassa sijaitsevaan Kruunupuistoon on avattu uusi Kruunuklinikka. Klinikan tarkoituksena on tarjota ihmisille tukea laadukkaamman elämän rakentamisessa erilaisten hyvinvointi- ja terveyspalvelujen muodossa….

Näytä lisää
Savonlinna

S/S Punkaharju on ehkä Saimaan kaunein höyrylaiva

Valkokylkiset Saimaan matkustajahöyrylaivat lepäävät arvokkasti peräkkäin Savonlinnan matkustajasataman laiturissa. Keskimmäisenä jonossa on S/S Punkaharju, jonka maisemaristeilylle olemme juuri menossa. Mielestämme S/S Punkaharjua voidaan…

Näytä lisää
Savonlinna

Onnentunnetta Savonlinnan saaristomaisemassa

Laiturilta avautuu suomalainen järvimaisema parhaimmillaan; edessä suuri hiljalleen lainehtiva järvenselkä ja kaukana häämöttävät riippakoivut vastapäisellä rannalla. Tässä maisemassa työstä ja kiireestä stressaantunut kaupunkilainen…

Näytä lisää