Täyteläinen bouillabaisse

Julkaistu -

Tämä on ehdottomasti yksi herkullisimmista keitoista, joita olen koskaan syönyt. En muista, että olisin koskaan tehnyt itse bouillabaissea, mutta ainakin Marseillessa olen sitä käynyt maistelemassa. Siellä keitto tuotti melkoisen pettymyksen, tämä taas sai huokaamaan onnesta.

Resepti syntyi monta googlattua reseptiä sekoittamalla ja hieman omia juttuja lisäten. Haluttiin saada keittoon pieni saimaalainen vivahdus, jota tietenkin jo kuha sinällään tuo, mutta sen lisäksi maustettiin keitto vielä kuivatuilla kanttarelleilla. Nesteenä käyttimme itse keitettyä kalalientä. En osaa sanoa, miten keitosta tuli näin herkullinen, mutta jotenkin kaikki maut vaan sopivat erittäin hyvin yhteen ja tuottivat mahtavan täyteläisen lopputuloksen. Tätä on tehtävä ehdottomasti uudelleen, ja ilman mitään muutoksia. Ja se on harvinaista se 🙂

Bouillabaisse

500 g kuhaa
500 g sinisimpukoita
200 g rapuja
3 perunaa
2 porkkanaa
1 punasipuli
6 valkosipulinkynttä
Kourallinen kuivattuja kanttarelleja
4 dl valkoviiniä
2 – 3 rkl hunajaa
n. litra kalalientä
2 rkl tomaattipyrettä
0,5 g sahramia
Suolaa
Mustapippuria
Tuoretta tilliä

Silppua valkosipuli ja punasipuli ja kuutioi perunat ja porkkanat. Laita suureen kattilaan rypsiöljyä ja heitä sipulit sekaan. Sekoittele hetki ja lisää tomaattipyree sekä peruna- ja porkkanakuutiot. Sekoittele vielä viitisen minuuttia ja kaada valkoviini kattilaan. Anna kiehua noin kymmenen minuuttia ja lisää kalaliemi. Anna kiehua sen verran, että perunat ja porkkanat ovat melkein kypsiä.

Laita mortteliin kuivatut kanttarellit, sahrami ja tuoretta tilliä ja murskaa ainekset ohueksi jauheeksi. Lisää mausteseos keittoon.

Laita toiseen kattilaan öljyä, purjoa ja muutama valkosipulinkynsi viipaloituna sekä simpukat. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna höyrystyä noin 5 minuuttia. Leikkaa kuha kuutioiksi ja ota kuutioihin pannulla kevyt pinta. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää simpukat liemineen keittoon, samoin kuha ja ravut. Kiehauta muutama minuutti. Nostele keitto lautaselle ja koristele tuoreella tillillä. Seuraksi voi vielä paahtaa leipää ja lorauttaa keiton sekaan hieman aiolia.

Ihan parhautta oli myös se, että saatiin nauttia tämä mahtava keitto uusilta, Saviseppä Hannu Sairasen meille tilaustyönä tekemiltä lautasilta. Kaunis kattaus antaa ruualle viimeisen silauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ahvenpannu

Meidän etanapannuissa on viime aikoina valmistunut kaikkea muuta kuin etanoita. Ei sillä, etanatkin ovat hyviä, mutta jostain syystä on tullut kauhea into kokeilla…

Näytä lisää

Savusaunassa savustettua lammasta

Savusaunassa savustettu lammas on kyllä ihan huippujuttu. Lammas valmistuu samalla kun sauna lämpiää ja hidas savuinen kypsytys antaa lampaalle ihan omalaisen mainion maun….

Näytä lisää

Lihamureke itämaisittain

Hyvän lihamurekkeen perusta on luonnollisesti hyvä raaka-aine eli jauheliha. Minä olen varsin kranttu jauhelihan suhteen, ja peruskauppojen tiskeistä on varsin vaikea löytää omaan…

Näytä lisää

Tattimajoneesi

Tattimajoneesi – tuo herkku taivaallinen. Mietin vappubrussille seuralaista äidin tekemälle riimihirvelle ja jostain pälkähti päähäni, että tattimajoneesihan voisi olla se juttu. Kummankin raaka-aine…

Näytä lisää

Ginimarinoitu hirvipaisti

Nyt on taas sellainen vaihe menossa, että tekee koko ajan mieli kehitellä uusia reseptejä. Johtuisiko vaikka siitä, että uusi kirja on otettu työn…

Näytä lisää

Mehukas saslik

Eilen tehtiin pitkästä aika saslikia. Saslikin ohjeita on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin, ja itsekin on tullut kokeiltua monenlaista reseptiä. Löysin sattumalta lähikaupasta…

Näytä lisää