Pintxot a´la Saimaa

Julkaistu -

Vierailtiin vähän aikaa sitten Baskimaalla, San Sebastianissa, joka tunnetaan Euroopan kulinaristikeskuksena. Eikä suotta, sillä Baskimaalta löytyy mahtavia makuja ja todellista intohimoa hyvää ruokaa kohtaan. Erityisesti ihastuimme alueen pintxo-kulttuuriin, ja niinhän siinä kävi, että heti kotiin päästyä piti alkaa kehitellä Saimaa-pintxoja. Koska omassa suosikkipintxossa oli sardelleja, lähdettiin miettimään kuinka muikkua voisi valmistaa samaan tyyliin kuin baskit valmistavat sardelleja. Ja onnistuttiinkin tässä itse asiassa aika hyvin.

Marinoidut muikut

400 g pieniä muikkuja
1,5 dl vettä
1 dl valkoviinietikkaa
Tilliä
Suolaa
1 rkl sokeria
Valkopippuria

Valmista ensin liemi, sillä sen pitää jäähtyä ennen käyttöä. Laita kaikki ainekset muikkuja ja tilliä lukuunottamatta kattilaan ja anna kiehahtaa. Jäähdytä liemi.

Tee muikuista fileitä ja leikkaa fileet vielä keskeltä kahtia niin että muikuista tulee suikalemaisia. Asettele muikut laakean astian pohjalle. Rouhi fileille hieman suolaa, lisää silputtua tilliä ja kaada jäähtynyt liemi fileiden päälle. Anna marinoitua seuraavaan päivään. Ota fileet pois liemestä vähän ennen käyttöä. Asettele ne lautaselle. Lisää suolaa jos on tarvis. Kaada päälle hieman sitruunaista oliiviöljyä.

Leikkaa Muhosen luomuruisleivästä pieniä palasia ja paista niitä kevyesti oliiviöljyssä pannulla. Laita palaset tarjoiluastiaan. Kaada päälle hieman valkosipulimajoneesia ja lisää lopuksi 1-2 muikkufilettä haluamassasi muodossa.

Tämä muikku-pintxo oli omasta mielestäni testin maukkain. Toki muutkin vaihtoehdot maistuivat. Ruissipsien päällä testattiin savulammasta ja kuningatarjuustoa ja toisille sipseille laitettiin appelsiinijuustoa ja appelsiinigraavattua Puumalan lohta. Jos et pidä makean ja suolaisen liitosta niin kannattaa korvata makea juusto jollain suolaiselle versiolla.

Mitä sinä laittaisit oman pitxosi päälle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lammasta ja tatteja paistinkivellä

Ostettiin viime syksynä sellainen kivi, jota lämmitetään puoli tuntia 250 asteisessa uunissa. Sen jälkeen kivi nostetaan kahden pienen tulen päälle niin että se…

Näytä lisää

Lihamureke itämaisittain

Hyvän lihamurekkeen perusta on luonnollisesti hyvä raaka-aine eli jauheliha. Minä olen varsin kranttu jauhelihan suhteen, ja peruskauppojen tiskeistä on varsin vaikea löytää omaan…

Näytä lisää

Itse tehty kebab kahdella kastikkeella

Sain Facebook-kaverilta vinkin Mättömestarin blogista, josta löytyy kertakaikkisen mainio kebab-lihan ohje. Tämä kebab on tehty suoraan tuon Mättömestarin ohjeen pohjalta, mutta mausteita olen…

Näytä lisää

Maukas hirvipaisti

Kyllä kunnon hirvipaisti on vaan ihan parasta. Ja mitä pidempään malttaa tätä herkkua hauduttaa, sitä suurempaa herkkua pääsee nauttimaan.  Sain juuri pakkaseen kymmenen…

Näytä lisää

Lassen lihapullaborssi

Meillä on ollut jo jonkin aikaa tapana keitellä maanantaisin keitto, josta riittää koko alkuviikoksi. Tällä viikolla päätettiin tehdä pitkästä aikaa kunnon borssikeitto. Pohjana…

Näytä lisää

Matikkakeitto

Talven ensimmäinen matikkakeitto on nyt tehty. Tykkään kyllä ihan perinteisestäkin matikkakeitosta, mutta päätettiin kuitenkin tällä kertaa vähän tuunata perinteistä reseptiä. Ja täytyy sanoa…

Näytä lisää