Ruisleipätalkoot Rantasalmella
Julkaistu - Pia BehmNyt on sitten opeteltu paistamaan ruisleipää. Vielä on varmasti paljon matkaa siihen, että osaisi yksin tehdä kunnollista leipää, mutta nyt on saatu kädestä pitäen niin hyvät ohjeet, että on hyvä mieli aloittaa harjoittelu. Juurtakin on pakkasessa eli ihan nollasta ei tarvitse lähteä liikkeelle.
Huomasin Facebookissa, että FB-kaverini aikoo järjestää ruisleipätalkoot. Ilmoittauduin saman tien mukaan sen suurempia miettimättä. Olen paistanut varmaan parikymmentä vuotta sitten ruisleipää. ja siitä tuli koostumukseltaan sellainen, että olisi voinut vasarana käyttää. Siitä lähtien olen miettinyt, että olisi kyllä kiva oppia tämä jalo taito. Savonlinnan seudulta saa kaupastakin hyvää ruisleipää, mutta kyllä itse paistettu on aina itse paistettu.
Juuren elvytys
Tänään sitten kokoonnuttiin Rantasalmelle noin 15 hengen voimin ja ryhdyttiin hommiin. Opettaja Kirsi Mutka-Paintola oli tehnyt meille taikinajuuren jo valmiiksi. Taikinajuuri kannattaa tehdä tekeytymään noin 1,5 päivää ennen leivän leipomista. Juuritaikinassa voi käyttää vanhaa juurta tai sen voi tehdä esimerkiksi suosikkileivästä. Osa kurssilaisista toi mukanaan omaa juurta, joten meillä oli leivottavana useampikin taikina.
Me teimme suuren määrän leipiä, mutta perusohjeessa sanotaan että neljään ruislimppuun käytetään noin kaksi desiä juurta. Juuri sekoitetaan 1,5 litraan haaleaa vettä ja sekoitetaan sekaan ruisjauhoja niin paljon että taikinasta tulee sakea velli. Taikina-astia säilytetään lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinalla peitettynä. Taikinaa ruokitaan aamuin illoin pienellä jauhomäärällä, jotta siitä tekeytyy kunnon pohja leivälle.
Ja sitten leipomaan
Leivontapäivänä taikinajuureen lisätään suolaa ja ruisjauhoja sen verran että taikinasta tulee kiinteä, ei kuitenkaan liian kiinteä. Kokemattomalle leiväntekijälle haastavin paikka on varmasti juuri taikinan oikeanlainen koostumus. Mitä karkeampaa jauhoa käyttää, sitä kuohkeampi taikinasta tulee ja sitä vähemmän jauhoja kannattaa käyttää.
Taikinaa alustetaan kunnes se irtoaa astian reunoista. Alustamisen jälkeen taikina painellaan tasaiseksi astiaan ja pinnalle vedetään risti. Risti häviää kun taikina on noussut riittävästi. Ristillä on perinteen mukaan myös toinen merkitys. Se on tehty siunaamaan paistetut leivät. Alustetun taikinan annetaan nousta vielä noin tunnin.
Tämän jälkeen taikinasta pyöritellään leivät. Oleellista on että leipiin ei jää ilmakuplia eikä viiltoja. Valmiita leipiä kohotetaan liinan alla vielä puolisen tuntia. Lopuksi leivät laitetaan uuniin noin tunniksi. Aluksi 225 – 250 asteeseen 20 minuutiksi ja tämän jälkeen lämpötila alennetaan 200 asteeseen. Leivät ovat valmiita kun pohja kumisee kun sinne koputtelee.
Toki parhaat leivät tulevat leivinuunissa, mutta sen lämpötilan säätäminen onkin sitten jo oma juttunsa.
Tiedätkö sen tunteen kun laitat omatekemää lämmintä leipää suuhun ja aito voi tippuu sormien välistä paidalle? Minä tiedän ja se on hieno tunne se 🙂
Hirven ulkopaisti
Meillä on jo pitkään valmistettu kaikki hirven paistit niin että paisti maustetaan kevyesti ja paistetaan suhteelisen miedolla lämmöllä 62 asteiseksi. Näin hirven maku…
Paras pataleipä
Pataleipä on ihanan helppo ja herkullinen tapa nauttia aamuisin lämminta leipää. Olen nyt parin viikon aikana leiponut useamman pataleivän, ja kun niistä jokainen…
Muhammara – syyrialainen paprikatahna
Vaikea sanoa löytyykö maailmasta maukkaampaa tahnaa kuin syyrialainen paprikatahna muhammara. Tahna saa paprikan lisäksi makunsa saksanpähkinästä ja lämpimistä mausteista. Jos googlaat muhammara, löydät…
Tuunattu tiramisu
Eilen vietimme ystävien kanssa italialaista iltaa, ja mitäpä sitä muuta italialaista osaisi tehdä jälkiruuaksi kuin tiramisun. Perinteisesti olen tehnyt tiramisun ilman mitään sen…
Casino Tower – elämyksellistä elämää ja lomaa Saimaan rannalla
Haluaisitko asua tai viettää lomaa Suomen upeimman kesäkaupungin keskustassa, sinisenä kimaltelevan Saimaan rannalla? Aamuauringon säteet herättävät sinut hellästi, ja kun avaat silmät, siintää…
Mehukas saslik
Eilen tehtiin pitkästä aika saslikia. Saslikin ohjeita on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin, ja itsekin on tullut kokeiltua monenlaista reseptiä. Löysin sattumalta lähikaupasta…
Yksi kommentti artikkeliin “Ruisleipätalkoot Rantasalmella”
Itä-Savossa osataan leivänteko, jos en saanut anopin leipää ostin
Savonlinnan Sokerileipomon leipää, nämä säilyivät hyvinä ilman lisäaineita niin kauan kuin herkkua riitti!