Savonlinna juhlii näyttävästi Suomen 100-vuotista taivalta
Julkaistu - Pia BehmSuomi 100 -juhlavuosi kolkuttelee jo ovella. On ollut hienoa huomata, kuinka Savonlinnan seudullakin on lähdetty mukaan tuottamaan juhlavuoden ohjelmaa. Onhan Savonlinnan seudun merkitys 100-vuotiaan Suomen historiassa kiistaton. Luvassa on monelaisia ja monipuolisia elämyksiä, ja matkailijoidenkin kannattaa ehdottomasti suunnata askeleensa kohti Savonlinnaa. Tässä muutamia vinkkejä juhlavuoden ohjelmaan, lisää löytyy mm. virallisilta Suomi 100 -sivuilta.
Linna vedessä -kantaesitys
Savonlinnassa juhlavuoden ytimessä ovat luonnollisesti Olavinlinna ja Savonlinnan Oopperajuhlat. Oopperajuhlilla 100-vuotiasta Suomea juhlistetaan komeasti, sillä 8.7. esitetään Lassi Nummen runokokoelmaan perustuva Aulis Sallisen kantaesitys Linna vedessä. Tämä Savonlinnan Oopperajuhlien tilausteos kertoo viisisataavuotiaasta Olavinlinnasta, sen paikasta historiassa ja savolaisessa maisemassa: mitä olivat linna ja sen asukkaat ennen, mitä kaikkea on tapahtunut ja mitä on edessämme nyt. Luin tämän teoksen juuri, ja täytyy sanoa että se kuljetti kutkuttavasti lukijansa aikalaisten silmien ja ajatusten kautta Olavinlinnan monisäikeisen historian läpi. Ohikulkevat välähdykset, pienet tuokikuvat ja erilaisten ihmisten äänet saavat siirtymään vuosisatojen taakse. Suurella mielenkiinnolla odotan, kuinka nämä tunnelmat saadaan siirrettyä Olavinlinnan lavalle heinäkuussa.
”Niin sodan äänet vähitellen hiljenevät. Linna torkahtaa. Herää kahleiden kalinaan. Tyhjenee, torkahtaa jälleen. Herää liekkeihin, lepää henkitoreissaan. Kunnes yhtäkkiä havahdutaan huomaamaan sen arvo, sen kauneus, sen säilyttämä tieto, sen äänetön kiventäysi puhe menneistä ajoista, ja ajattomista.
Silloin uudet äänet helähtävät soimaan. Ja siitä lähtien tämä on ollut yhä vähemmän linna, varustus, nyrkki, yhä enemmän kuvio ilmassa ja maassa, ääriviiva maisemassa, avoin kämmen, kaikupohja, sävel joka palaa mieleen. Yhä enemmän maisemaan painettu historian sinetti vahvistus, että mikä on kerrottu, on totta. Yhä enemmän kivi joka on tullut sanaksi.”
– Lassi Nummi, Linna vedessä –
Yksi juhlavuoden kohokohdista on 2.8. kun Teatro Real ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro esittävät Olavinlinnassa Sibeliuksen Kullervon. Sanotaan, että Kullervon synty on Suomen musiikkihistorian avainhetkiä. Nuori Sibelius sävelsi Kalevalan säkeisiin hurjimpia oivalluksiaan ja teki brutaalista tarusta mestariteoksen. Oskar Merikanto kirjoitti Päivälehdessä: ”Sibelius tällä teoksellaan on itse ottanut suuren askeleen eteenpäin ja samalla wienyt suomalaista taidetta mitä lupaawinta tulewaisuutta kohti (…) säwellys kokonaisuudessaan on juuri suomalaisella sisällöllään waikuttawin ja mahtawin teos kuin koskaan suomalaisten kynästä on lähtenyt”.
Myös Aulis Sallisen Kullervo-ooppera kuuluu Oopperajuhlien kesän ohjelmistoon. Itselleni vuonna 2014 Olavinlinnassa esitetty Kari Heiskasen ohjaama Kullervo on ollut yksi koskettavimmista oopperaelämyksistä, ja haluan kokea sen ehdottomasti uudestaan tulevana kesänä.
Valotaidetta Olavinlinnassa
Olavinlinna muuttaa muotoaan, kun kansainvälisestikin tunnetun valotaiteilija Kari Kolan Luminous valotaidekokonaisuus rantautuu marraskuussa Savonlinnaan. Luminous koostuu kuudesta valoteoksesta, jotka toteutetaan eri puolille Suomea juhlavuoden aikana. Projektin tavoitteena on nostaa valotaiteella tiettyjen paikkakuntien maamerkit, luonnon moninaisuus ja historialliset kohteet esille. Olavinlinna pukeutuu juhlavalaistukseen 25. – 29.11.2017.
Johanna Oras – Sivellin joka soi Suomelle
Punkaharjun kansallismaisemassa sijaitseva Taidekartano Johanna Oras on yksi valtakunnallisista taidekohteista, jotka ovat omalla näyttelyllään mukana Suomi 100 -hankkeessa. Jo kesän 2016 näyttelyssään Johanna Oras esitteli suomalaista metsää ja mystiikkaa, ja tulevana kesänä Johanna antaa siveltimensä soida Suomelle.
Juhlavuoden näyttelyn teema on siis ”Sivellin, joka soi Suomelle”. Kesän 2017 teokset on pidetty toistaiseksi piilossa, mutta sen verran Johanna valottaa näyttelyään, että teemoissa tulee näkymään suomalaisuuden symboleja, kuten sisua, saunaa ja vaakunoita. Lisäksi töissä näkyy kansallisromanttisuus, Kalevala ja Sibelius. Savonlinnan Oopperajuhlien Sibelius-konserttiin kannattaakin ehdottomasti yhdistää käynti Punkaharjulla. Taidekartano on avoinna joka päivä 26.5. – 27.8.2017 ja sinne on vapaa pääsy.
Kansallista identiteettiä rakentamassa
Punkaharjulla Suomen Metsämuseo Lustossa juhlavuoden keskiössä on luonnollisesti metsä. Lustosta todetaan, että ”metsä on meille suomalaisille niin henkinen, kulttuurinen kuin taloudellinenkin voimavara. Itsenäisyyden juhlavuosi onkin erinomainen tilaisuus muistuttaa mieliin metsän monet merkitykset osana historiaamme, tämän päivän arkeamme ja identiteettiämme.”
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö tuo Lustoon huhtikuussa 2017 taidenäyttelyn, joka tarkastelee, miten metsänkuvauksesta ammentava taide edesauttoi kansallisen identiteetin rakentamista sekä pohtii, millainen sen vaikutus on nykyisin. Näyttelyssä perehdytään metsän vihreään kultaan Suomen taiteen kultakauden teoksissa, suomalaisen metsän taidehistoriaan sekä metsänkuvauksen moninaisiin verkostoihin. Näyttelyn aikajänne ulottuu 1800-luvun lopulta aina 2000-luvulle saakka. Näyttely on avoinna 28.4.2017 – 1.7.2018.
Saimaalla tehty
Myös itselläni on kunnia olla osa Suomi 100 -ohjelmaa, sillä olemme parhaillaan tekemässä Saimaalla tehty -kirjaa, joka on hyväksytty osaksi juhlavuoden ohjelmaa. Kirjassa esitellään saimaalaista osaamista ja ihmisiä tämän osaamisen takana. Kirja julkaistaan elokuussa 2017.
Tervetuloa nauttimaan kanssamme juhlavuoden parhaista paloista!
S/S Punkaharju on ehkä Saimaan kaunein höyrylaiva
Valkokylkiset Saimaan matkustajahöyrylaivat lepäävät arvokkasti peräkkäin Savonlinnan matkustajasataman laiturissa. Keskimmäisenä jonossa on S/S Punkaharju, jonka maisemaristeilylle olemme juuri menossa. Mielestämme S/S Punkaharjua voidaan…
Suppailua Saimaalla
Ihan mahtava juttu, pääsin nimittäin viime viikolla vihdoin kokeilemaan suppailua. Koko viime kesän suunnittelin tämän koko ajan suosiotaan kasvattavan lajin testaamista, mutta jostain…
Metsä elää Lustossa
Yksi Savonlinnan ympärivuotisista suosikkikohteistani on Metsämuseo Lusto. Luston näyttelyt ja kokoelmat kertovat monipuolisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä. Näkemistä ja kokemista on niin…
Hyvää mieltä ja estetiikkaa Loikansaaressa
Kodikkuus, lämpö, perinteet ja aito välittäminen. Niistä syntyy Loikansaaren Lomamökkien sielu. Mitä lähemmäksi Loikansaarta pääsen, sitä suuremman lämmön tunnen. Tunne alkaa siitä kun…
Taiteilijaelämää Suomen kansallismaisemassa
Taidekartano Johanna Oras on kertakaikkisen viehättävä paikka. Henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa ja legendaarisen harjumaiseman syleilyssä sijaitseva Taidekartano kutsuu vierailijat aidosti mukaan taiteen kiehtovaan maailmaan. Maalausten…
Makujen sinfoniaa ja oopperan sulosointuja heinäkuussa
Tänä kesänä ei tarvitse mennä oopperaan saakka nauttiakseen upeista ja korkeatasoisista oopperaesityksistä. Olavinlinnan kupeessa sijaitseva Linnakrouvi tarjoilee nimittäin asiakkailleen mahtavan kattauksen laadukasta oopperamusiikkia…