Muhammara – syyrialainen paprikatahna
Julkaistu - Pia BehmVaikea sanoa löytyykö maailmasta maukkaampaa tahnaa kuin syyrialainen paprikatahna muhammara. Tahna saa paprikan lisäksi makunsa saksanpähkinästä ja lämpimistä mausteista. Jos googlaat muhammara, löydät monta erilaista versiota tästä mainiosta tahnasta. Minä sain tämän reseptin siskon miehen keittokirjasta ja pienillä muokkauksilla se olisi nyt tässä. Sellainen varoituksen sana, että kun maistat tätä kerran, jäät taatusti koukkuun. Vaan mitä siitä, tahna on helppo ja nopea valmistaa ja sopii tosi moneen. Tosin monessa ohjeessa sanotaan, että se on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Siitä minulla ei ole tietoa, kun ei tätä koskaan ole jäänyt seuraavaan päivään.
Muhammara
3 punaista suippopaprikaa
100 g saksanpähkinää
Puolikas chili
1 tl kokonaisia korianterin siemeniä
1 tl juustokuminaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
2 rkl viikunavinegrettia
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
Halkaise paprikat ja poista niistä kannat ja siemenet. Laita paprikan puolikkaat foliolla vuoratun pellin päälle ja paista niitä 225 asteessa grillivastuksilla noin 15 minuuttia, niin että paprikat alkavat mustua. Ota paprikat pois uunista ja anna jäähtyä huoneen lämmössä. Kuori paprikat kun ne ovat jäähtyneet. Jäähtymistä odotellessa voit tehdä muut valmistelut.


Paahda juustokumina, korianterin siemenet ja paprikajauhe pannulla. Sekoita ne öljyyn. Laita öljy, loput mausteet ja kuoritut paprikat korkeaan astiaan ja soseuta tahna sauvasekoittimella. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunti. Kuten alussa kerroin, moni on sitä mieltä, että tahna on seuraavana päivänä parhaimmillaan. Kannattanee kokeilla tätäkin vaihtoehto.
Muhammara sopii moneen, oikeastaan vaikea keksiä mihin sitä ei voisi käyttää. Kokeile lihan mausteena, kalalle tai dippaile vaikkapa pitaleivän kanssa.
Punajuurisipsit
Ihanan salmiakkiset punajuurisipsit oman maan punajuurista. Tai jos ihan rehellisiä ollaan niin oman kasvimaan punajuuret ovat vielä varsin kitukasvuisia, mutta kävin hakemassa äitini…
Tatinin tätien omenatorttu
Tarte Tatin eli ranskalainen omenatorttu on Tatinin neitien keksintöä. Neidit kuuluivat kuulema aatelisperheeseen, mutta kun perheen omaisuus loppui, he elättivät itsensä leipomalla ja…
Lammasta ja tatteja paistinkivellä
Ostettiin viime syksynä sellainen kivi, jota lämmitetään puoli tuntia 250 asteisessa uunissa. Sen jälkeen kivi nostetaan kahden pienen tulen päälle niin että se…
Muikku-mätileipänen
Ihana alkupalavinkki muikusta ja muikunmädistä. Leipäset voi tarjoilla erikseen tai niistä voi rakentaa sydämenmuotoisen kokonaisuuden. Valitse itse. Muikunmätiä Punasipuli Kermaa Suolaa ja pippuria…
Karitsan grillikylki
”Kuka keitetyn paistaa, se herkun maistaa”. Tämä vanhan kansan sanonta pätee minusta erityisen hyvin grillikyljen valmistuksessa. Useimmiten kylki tulee valmistettua vain uunissa, mutta…
Kanttarellit etikkaliemessä
Minulla on sellainen pulma, että pidän todella paljon kanttarelleista, mutta vain tuoreena. Kuivatut ja pakastetut kanttarellit jäävät vaan meillä syömättä. Olen jo pitkään…