Rapeat kaura-porkkanasämpylät

Julkaistu -

Olen bloggaillut ennenkin erilaisia sämpyläohjeita, mutta nyt on sanottava, että näistä tuli kyllä parhaat sämpylät, joita olen koskaan onnistunut tekemään. Kuoresta tuli ihanan rapea ja itse sämpylässä on kunnolla makua.

Porkkanasämpylät

6 dl vettä
3 porkkanaa
2 rkl siirappia
1 rkl merisuolaa
1 pussi kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
Pala parmesania
0,5 dl oliiviöljyä
Karkeita ruisjauhoja leivontaan

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna vesi. Kuivahiivalle pitää olla 42-asteinen neste, mutta tämän nesteen voi kuumentaa vieläkin kuumemmaksi sillä porkkanaraaste jäähdyttää nesteen. Sekoita kuumaan veteen porkkanaraaste, suola ja siirappi.

Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Lisää raastettu parmesan, kaurahiutaleet ja suurin osa vehnäjauhoista taikinaan. Itse teen niin, että sekoitan ensimmäiset jauhot vispilällä ja sen jälkeen jatkan joko suurella lusikalla tai käsin. Tällä kertaa käsin. Lisää lopuksi oliiviöljy ja loput vehnäjauhot. Taikina saa jäädä suhteellisen löysäksi.

Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Levitä työpöydälle reilusti ruisjauhoja. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele osista tankoja. Leikkaa tangot haluamasi kokoisiksi palasiksi ja pyörittele niistä sämpylöitä. Tykkään itse vähän isommista sämpylöistä ja tästä taikinasta tuli 16 sämpylää.

Laita sämpylät pellille ja anna kohota vielä noin kymmenen minuuttia. Kaada hieman oliiviöljyä kuppiin ja lisää joukkoon merisuolaa. Sivele sämpylät öljyllä. Laita uuniin 225 asteeseen noin 15 minuutiksi. Sämpylät ovat valmiita kun ne ovat saaneet kauniin ruskean pinnan.

2 kommenttia artikkeliin “Rapeat kaura-porkkanasämpylät”

  • Hei PS,

    Kuulostaa muuten tosi NAMILTA mutta tuo 1 rkl merisuolaa hiukan hirvittää….

    Hei Nina, suolaa voi tietty laittaa vähemmänkin. Useimmissa ohjeissahan suolaa on 1 tl, mutta tällä kertaa laitoin itse asiassa vähän vahingossa tuon määrän, eikä lopputulos ollut lainkaan suolainen. Mutta oman maun mukaan näitä tietty kannattaa soveltaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Valloittava puolukka-valkosuklaamousse

Puolukka ei ole koskaan kuulunut suosikkimarjoihini, muuten kuin ihanan punaisen värinsä vuoksi syksyisenä kuvauskohteena. Saatan tehdä kerran vuodessa puolukkapuuroa, mutta muuten puolukat ovat…

Näytä lisää

Täyteläinen bouillabaisse

Tämä on ehdottomasti yksi herkullisimmista keitoista, joita olen koskaan syönyt. En muista, että olisin koskaan tehnyt itse bouillabaissea, mutta ainakin Marseillessa olen sitä…

Näytä lisää

Hirven ulkopaisti

Meillä on jo pitkään valmistettu kaikki hirven paistit niin että paisti maustetaan kevyesti ja paistetaan suhteelisen miedolla lämmöllä 62 asteiseksi. Näin hirven maku…

Näytä lisää

Karitsan grillikylki

”Kuka keitetyn paistaa, se herkun maistaa”. Tämä vanhan kansan sanonta pätee minusta erityisen hyvin grillikyljen valmistuksessa. Useimmiten kylki tulee valmistettua vain uunissa, mutta…

Näytä lisää

Savusaunassa savustettua lammasta

Savusaunassa savustettu lammas on kyllä ihan huippujuttu. Lammas valmistuu samalla kun sauna lämpiää ja hidas savuinen kypsytys antaa lampaalle ihan omalaisen mainion maun….

Näytä lisää

Ahvenpannu

Meidän etanapannuissa on viime aikoina valmistunut kaikkea muuta kuin etanoita. Ei sillä, etanatkin ovat hyviä, mutta jostain syystä on tullut kauhea into kokeilla…

Näytä lisää